Откуцаји срца су нешто што углавном занемарујемо и увек подразумевамо то да срце константно куца.

Овај важан орган произведе 60 до 100 откуцаја у минути, а ако их је више од тог броја, онда се то стање назива тахикардија.

Међутим, некада се деси да приметимо како нам срце без неког значајнијег повода куца убрзано.

Ево шта све може да буде узрок ове појаве, а да нису неки озбиљнији здравствени проблеми:

1. Стрес

Када смо под утицајем стреса, ослобађа се хормон стреса – кортизол који утиче на брже куцање срца и на пораст крвног притиска, због чега се убрзава пулс, објашњава кардиолог са Флориде, Адам Сплавер. У питању је нормална реакција на стрес, а на вама је да испробате вежбе опуштања попут медитације како бисте се решили стреса, пише портал Вечерњи.хр.

2. Превише стимулишућих супстанци

То може да буде кафа, алкохол, никотин или одређени лекови. Уколико сматрате да су то окидачи у вашем случају, пратите план здраве исхране и ограничите унос кофеина. Према упутствима, максималан унос кофеина за одрасле особе не сме да пређе 400 милиграма у дану. Такође, саветује се да дневну дозу енергије тражите на свежем ваздуху. Наиме, показало се да 20 минута проведених у природи може да резултира менталним и физичким порастом енергије.

3. Дехидратација

Када сте дехидрирани, оно што је познато као ефективни волумен крви се смањује, тако да утиче на снижавање крвног притиска, а у неким случајевима може и да га снизи. Како бисте се опоравили пронађите хладно место, попут неке климатизоване просторије или пронађите хлад, уколико морате да будете напољу. Ноге држите у усправном положају и пијте пуно воде наредна 24 сата.

4. Бол

Према писању стручњака, бол такође подстиче ослобађање хормона стреса, који има негативан утицај на рад срца. Било да је бол узрокована преломима, ранама или неким другим здравственим стањем, ако се лечи, откуцаји срца ће се вратити у нормалу.

5. Мањак сна

Ово је уобичајени узрок убрзаног рада срца. Мањак сна се поиграва са хормонима и може да буде узрок повишеног притиска и тахикардије. Амерички савез за сан препоручује 7 до 9 сати сна како би се организам потпуно опоравио.

6. Проблем са штитном жлездом

Штитна жлиезда производи доста хормона који контролишу главне органе. Мањак хормона може успорити откуцаје срца, док превише хормона убрзава рад срца. Проверите све симптоме које имате, па уколико сумњате на проблем са штитном жлездом обратите се лекару.