Да се бира титула “краљице воћа”, нема сумње да би банана победила. Банане једу сви, без обзира на године, или било који други критеријум.

Наравно, популарност су банане добиле не само због своје практичности већ и због низа здравствених добробити.

Али поред њене користи за ваше здравље, ми вам овде представљамо и користи од коре овог воћа. Ево неких предлога зашто да не баците кору и на какве начине да је искористите.

Очистите ципеле

Заборавите на класичне креме за ципеле које имају јак мирис и могу да оставе трагове на вашој одећи. Полирање обуће кором од банане је потпуно природан начин неге кожне обуће, као и свих лакованих детаља. Унутрашњу страну коре је потребно утрљати на површину ципеле или чизме, и за тили час ће невероватан сјај да се појави на њиховој површини.

Употребите потом меку крпу како бисте уклонили трагове коре. Најбоље резултате добићете ако употребите мало зрелију банану.

За суву кожу стопала

Кора банане садржи у себи аминокиселине и витамине А, Б, Ц и Е који чине чуда по питању суве коже. Такође, веома ефикасно се боре и са стопалима која сврбе и стварају вам нелагодност нарочито у летњем периоду. Неколико дана узастопно потребно је да утрљате унутрашњу страну коре од банане на проблематична места на стопалима, да бисте видели изванредне резултате.

За кожу лица

Бројни производи које користите за негу своје коже, а нарочито за предео око очију, праве се управо од коре од банане. Познато је да су банане одличне за негу осетљиве и надуте коже, и да захваљујући хидратантним својствима дају кожи неопходну влагу и глаткоћу. Такође, врло учинковито се боре са тамним мрљама на лицу и ситним ожиљцима.

Кору од банане ставите на своје лице испод очију и оставите да делује око 15 мин. Приметићете велику разлику у погледу одсуства надутости и подочњака на тој регији.

Против уједа комарца

Кора од банане са сматра ултимативним кућним леком. Уколико сте претрпели уједе комараца и не можете да се изборите са осећајем свраба, кора од банане вам у великој мери може помоћи. Утрљајте је на осетљиво место и посматрајте како осећај свраба нестаје. Банане су природно испуњене полисахаридима, који су познати по својим антиупалним својствима и смањењу отеклина.

Против акни

Ако имате проблема са акнама и испробали сте све могуће третмане и креме, пружите шансу и кори од банане. Банане у себи садрже лектин и цинк који имају антибактеријска својства и помажу при лечењу односно зацељењу рана. Утрљајте кору од банане на предео коже који је прекривен акнама, и оставите да делује око 10 минута, а затим исперите.

Пожељно је да минимум три пута дневно понављате овај поступак током 7 дана да бисте видели жељене резултате.