Фото: Б.Радоњић

Запослени Дома здравља “Др Љубомир Ћеранић” са Сокоца прихватили су општинску Златну плакету као признање цјелокупне заједнице за њихово ангажовање током цијеле протекле деценије, али и као обавезу да наставе да раде тако да им пацијенти увијек буду на првом мјесту.

Златна плакета додијељена је овој здравственој установи поводом Дана и славе општине Илиндана, за укупан допринос у заштити здравља становништва и залагање у спречавању ширења вируса корона.

Директор ове установе Адријана Станар сматра да су запослени у овој установи заслужили признање, будући да велики пораст масовних незаразних обољења од 1992. године изискује посебан третман, велики број посјета и велику пожртвованост здравствених радника.

Она је изразила задовољство што је одликовање додијељено за вријеме њеног руковођења овом установом, те је захвалила представницима локалне заједнице и одборницима који су препознали напоре здравствених радника.

Станарова је у изјави Срни подсјетила да је су од почетка епидемија вируса корона добијали помоћ надлежних институција, Министарства здравља и Института за јавно здравство Српске, града Источно Сарајево и општине Соколац у спровођењу смјерница Републичког и општинског Штаба за ванредне ситуације.

Резултат таквог рада, додала је, јесте у томе да у првом таласу у овој локалној заједници није било никаквих немилих дешавања.

Она је истакла да у Дому здравља до сада није било случајева уношења вируса корона међу здравствене раднике, осим у два случаја, када су млади љекари били заражени у другим срединама и опорављени су ван ове установе – без посљедица за пацијенте.

Станарова је изјавила да су на подручју Сокоца од почетка епидемије на вирус корона позитивна укупно 56 лица.

“На Сокоцу су преминуле три особе које су биле позитивне на вирус корона, а имале су одређене придружене болести, због чега су спадале у ризичну групу”, напоменула је Станарова.

Под здравственим надзором је 13 особа, а та мјера је завршена за 186 особа. Од почетка епидемије од ковида 19 на Сокоцу се опоравило 38 лица.

Станарова је захвалила и грађанима јер су поштовањем предложених мјера заштите у великој мјери помогли здраственим радницима у сузбијању ширења ковида 19.

Она је истакла и да је поносна на чињеницу да од почетка пандемије ниједна служба соколачког Дома здравља ни на кратко није затворена, те да и данас услуге пружа шест тимова породичне медицине, лабораторијска и РТГ дијагностика, педијатрија, гинекологија, Центар за базичну рехабилитацију и Центар за ментално здравље, те служба хитне помоћи, као и техничке службе.

“Свјесни смо да смо често улазили у ситуације у којима ризикујемо живот, своје и здравље породице, али су нам пацијенти увијек на првом мјесту и тако ће остати”, истакла је Станарова.

Дом здравља “Др Љубомир Ћеранић” на Сокоцу тренутно има 65 запослених, међу којима су 44 здравствена радника.