Млади умјетник из Источног Сарајева Младен Савић, одлучио је да суграђанима поклони мурал посвећен чувеној српској пјесникињи Десанки Максимовић. Мурал је висок седам метара, а насликан је на зиду Средње школе у Источном Новом Сарајеву.

Када је Комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања у Србији одлучила да из школског програма искључи поједина дјела Десанке Максимовић стручњаци, али и шира јавност Србије и Републике Српске побунила се против те одлуке, сматрајући да се њоме умањују књижевне вриједности српске пјесникиње и да тај поступак, како су нaвели из Задужбине Десанке Максимовић, погађа у само срце српског идентитета. Ова иницијатива ипак није споведена у дјело, а млади умјетник из Источног Сарајева Младен Савић одлучио је да умјетничким изразом допринесе значају у цијелој овој причи.

– Ми смо одрасли уз пјесме и књиге Десанке Максимовић. Онолико колико сам ја могао да урадим и да дам свој скромни допринос је осликавање мурала. Добио сам потребан материјал, а скелу сам обезбиједио уз помоћ добрих људи – истакао је Савић.

Првобитна замисао била је да мурал буде висок три метра уз додатно исписивање неког од стихова пјесама.

– Међутим одлучио сам да мурал ипак буде висок седам метара из простог разлога што је висина школског зида 12 метара, и на тај начин ће мурал бити видљивији – рекао је Савић.

За осликавање овог умјетничког дјела, Савић користи најквалитетније боје како би мурал трајао дуги низ година.

Мурал Десанке Максимовић осликан талентом младог Младена Савића, подјетник је за све средњошколце али и остале грађане Источног Сарајева на велика дјела ове велике српске пјесникине. Подсјетник на нека од мноштва предивних пјесама попут „Предосећање“, „Стрепња“, „Пролећна песма“, „Опомена“, „Тражим помиловање“…