Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је након посјете школама у Бијељини да је све урађено за безбједан почетак наставе 1. септембра у школским клупама, уз поштовање струке и прописаних епидемиолошких мјера.

– Министарство просвјете и културе је у овој години сва средства инвестиција усмјерило на изградњу и адаптације школских тоалета, да би били обезбијеђени хигијенски услови за боравак дјеце у школама, а дозначиће и додатна средства кроз материјалне трошкове школама у Српској како би могле да набаве средства за дезинфекцију – рекла је Тривићева.

Након посјете Основној школи „Кнез Иво од Семберије“, која је са 1.600 ђака једна од најмногобројнијих у регији, Тривићева је навела да Цивилна заштита Републике Српске спроводи дезинфекцију свих школских објеката пред почетак наставе, што је данас урађено у овој бијељинској школи.

Говорећи о квалитету наставе у предвиђених 20 минута часа, Тривићева је истакла да Републички педагошки завод и струка кажу да је 20 до 30 минута довољно да се дјеци објасни суштина градива које прелазе, а да ће уз рад са наставником у учионици доста пажње бити посвећено и вјежбању код куће.

– Дјеца која бораве у школи бораве и у локалној заједници ван школе, учинићемо све да се осјећају што безбједније, уз апел грађанима да сви поштујемо епидемиолошке мјере и не би требало да буде проблема – нагласила је Тривићева.

Тема састанка на којем су учествовали градоначелник Бијељине Мићо Мићић и руководство школе био је и превоз ђака до школе, да би се и тај сегмент одвијао што безбједније и са што мање трошкова за родитеље.

– Институт за јавно здравство прописао је да је у школама обавезно ношење заштитних маски, дјеца сједе на раздаљини од два метра, у учионици борави максимално до 15 ђака, неће бити неопходно да дјеца током часа носе маске, али наставно особље ће то морати – подсјетила је Тривићева.

Она је додала да су родитељи дужни да измјере температуру дјеци прије поласка у школу и ако из било којег разлога имају температуру не шаљу их у школу тог дана, него према Дому здравља.

Тривићева је рекла да ће ресорно министарство домовима здравља доставити спискове свих ученика и додала да ће у случају потребе они бити примарно тестирани.

Директор школе „Кнез Иво од Семберије“ Раденко Савић рекао је новинарима да је све спремно за почетак школске године и да, уз поштовање епидемиолошких мјера и препорука, не очекује проблеме, те поручио да ће дјеца у школи бити максимално заштићена.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић најавио је да ће све препоруке струке бити поштоване за безбједну наставу у школама и најавио помоћ локалне заједнице за организацију превоза ученика до школе, како би и у том сегменту ученици били што заштићенији.

Током боравка у Бијељини Тривићева се састала са градоначелником Мићом Мићићем и посјетила Основну школу „Кнез Иво од Семберије“, а посјету наставља обиласком Техничке школе „Михајло Пупин“.