Фото: IFC

На малој фарми која се бави прерадом млијечних производа у средишту Источне Босне, Нада Максимовић већ десетљећима производи традиционални ​​кајмак који се продаје у БиХ, али и у читавој регији. Ова делиција, позната као „романијски кајмак“ је нешто што се почиње много више цијенити од свега онога што можемо наћи на полицама трговина широм свијета. Посебност овог кајмака се крије у тајни коју чува Нада Максимовић, а ради се о стварању димљеног укуса који је заштитни знак Босне и Херцеговине.

Када су свјетске корпорације увидјеле квалитету романијског кајмака, почела је експанзија фабричке производње овог аутентичног производа. Тада су многи произвођачи, међу њима и Нада Максимовић, мислили да је то крај њихове мале мануелне и традиционалне производње романијског кајмака. Међутим, рјешење се појавило.

Фото: IFC

Аутентификацијом географског поријекла романијског кајмака сви мали традиционални произвођачи су добили заштиту и могућност приступа међународном тржишту. Међународна финансијска корпорација (ИФЦ) је подржала овај пројект.

Романијски кајмак добио је међународни цертификат географског поријекла од стране Свјетске организације за интелектуално власништво (WИПО) 2019. године. Сада је производ заштићен у 29 земаља свијета, укључујући девет држава чланица Европске уније. Управо овај потез Свјетске организације за интелектуално власништво је отворио пут малим босанскохерцеговачким произвођачима ка међународном пословању.