Откуд баш број 16? Колико значења има та изрека, када се користи, зашто се користи… И, разуме ли ко о чему се ту, заправо, ради?

Српски језик је, ма колико сиромашан са стране савремених технологија, толико богат на скоро па свим другим плановима. Чак толико да нас готово нико на свету не разуме када нешто изговоримо и то се „подразумева“ да је свима јасно. Како странцу објаснити зашто је неко „пијан к’о летва“, зашто „спава к’о заклан“, зашто је „луд к’о струја“… и ко зна шта све још. Могли би данима да набрајамо српске узречице и досетке које су свакоме од нас кристално јасне, али само нама и никоме другоме.

Овога пута ћемо да се позабавимо једном од интересантнијих – све у 16! У основи, то значи да неко даје максимум од себе да уради то што ради и чиме се бави – ма шта то било. Али, зашто баш 16?

Теорије

О томе зашто се користи конкретан број у опису нечијег пожртвовања, постоји неколико теорија. Да ли се, икад, запитали зашто се тако описује нешто што је интензивно или делује свим силама? Реално, рекли бисмо – тешко. Али, хајде да покушамо да рашчланимо шта све то долази у обзир.

Загриженим љубитељима фудбала, тај израз одмах ствара слику шеснаестерца, дела терена у околини гола, који је јако битан у том такмичењу. То је, наиме, место где се играчи посебно труде у покушају да постигну или одбране гол. То тумачење је, ипак, новијег датума и тешко да можемо да га повежемо са оригиналним изразом и његовим значењем.

Постоји и теорија да све у 16 има везе са музиком и шеснаестином ноте. Кажу музичари. Пошто је трајање 1/16 ноте кратко, односно да су мелодије писане у том такту брзе и енергичне, онда и поменути израз означава нешто брзо, тачно и енергично.

Улога митологије

Има објашњења која користе митологију и религије древних народа, не би ли што ближе одредила значење узречице све у 16.

Наиме, једна од ведистичких богиња била је Материшвани или Материс вани – код Словена запамћена као Матерсва – која је приказивана са чак 16 руку. Она има симболични значај жене које рађа – Мајке свега. Радити нешто све у 16 значило би радити са свих њених 16 руку. А то је заиста много! Сетите се, само, колико пута сте некоме ко од Вас тражи да нешто урадите брзо и у великим количинама „одбрусите“ онако по српски – па немам три руке! А шта тек можете да урадите са 16?

Одговор на ово питање можемо да потражимо и у важности броја четири који има изразиту религијску, искуствену и митску симболику.

Улога нумерологије

За почетак, постоје четири стране света, четири елемента (вода, земља, ваздух и ватра), а број четири изузетно је распрострањен и у хришћанским учењима – позната су четири пророка, четири јахача апокалипсе, четири јеванђелиста и четири јеванђеља и слично. А број 16 је, заправо, четири на квадрат, односно четири пута четири. Када један тако свеобухватан и савршен број, као што је четири, бива помножен самим собом, онда он даје број пуноће и свеобухватности – 16.

Могуће је да је у свести нашег човека управо зато број 16 остао као недосањани идеал бројног система. Који год он био.

Број 16 као симбол иницијативе

Ако у целу причу уврстимо мало астрологије и нумерологије, такође добијамо потврду о ваљансти броја 16. Број 16 представља постизање успеха у материјалном смислу. Ово је кармички број, а особе под утицајем броја 16 морају да теже независности и иницијативи, да би управо на тај начин савладали препреке на које наилазе и наилазиће током (овоземаљског) живота. Овај број, такође, има и негативна значења: указује на могуће поразе и непредвиђене догађаје. Енергија овог броја указује на недопуштене љубавне афере и новчане губитке. Број 16 се састоји од цифара 1 и 6. Цифра 1 у нумерологији представља вођу, амбициозност и успешне победе, док су цифри 6 намењене вибрације романтике, сентименталности и осетљивости.

Број 16, такође, наговештава јако пуно успеха у послу, самим тим и огромну зараду – много новца. Многи тврде да 16 симболизује осцилације и променљиву судбину, поновне почетке након падова и искушења.

У коју год теорију да поверујете, најважније је да када радите нешто све у 16, то одрађујете савршено, предантно и прецизно. Једино тако ћете да будете задовољни, посао ће да буде завршен на најбољи могући начин, а у већини случајева то значи и добру зараду. Сујеверје или не – одаберите сами.