Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ објавила је упутство о начину спровођења локалних избора у условима епидемије вируса корона којим указује да се, прије свега, морају поштивати постојеће епидемиолошке мјере.

ЦИК је дефинисао правила на бирачком мјесту, правила дан прије избора и на дан избора, како ће бити контролисан ред на бирачком списку, како затворено бирачко мјесто и бројани гласови, те које су дужности оних који спроводе изборе.

Према тим правилима, физичка дистанца је најмање 1,5 метара, чланови бирачког одбора и замјеници морају редовно и темељно прати и дезинфиковати руке, адекватно прикрити уста и нос приликом кашљања, приликом бројања гласова мораће се често мијењати заштитне рукавице и маске.

Препоручљиво је и да чланови бирачких одбора носе визире и комбинезоне за једнократну употребу, ако не постоји довољна количина опреме, предсједник бирачког одбора ће одредити врсту заштитне опреме за чланове одбора који су у најчешћем контакту са бирачима, простор у којем се гласа мораће бити темељно чишћен и у редовним интервалима.

Дан прије изборног дана, предсједник и чланови бирачког одбора и њихови замјеници у сарадњи с надлежнима дужни су да обезбиједе дезинфекцију цјелокупног простора бирачког мјеста.

На дан избора треба провјетрити просторију, поставити отираче за дезинфекцију обуће, извршити дезинфекцију бирачких мјеста, обезбиједити довољну количину производа за чишћење приликом употребе јавних тоалета, поставити столове и столице тако да је размак између њих 1,5 метара, поставити ознаке за кретање бирача уз напомену да на бирачком мјесту у једном тренутку може бити онолико бирача колико има гласачких кабина.

Неопходно је, поручују из ЦИК-а, поставити упозорења о придржавању општих мјера здравствене заштите, обиљежити прилаз бирачком мјесту, односно ходник испред улаза на бирачком мјесту жутом самољепљивом траком у размаку од 1,5 метара и по могућности да се бирачи усмјеравају да улазе на једна врата, а да излазе на друга – у случају да то није могуће, врата морају остати отворена да би се избјегао физички контакт.

Предсједник бирачког одбора одговоран је за надзор над примјеном наведених мјера, а то се примарно односи на поштивање физичке дистанце у и испред бирачких мјеста.

„У случају када је бирач дошао на бирачко мјесто без прописане заштитне опреме члан бирачког одбора задужен за одржавање реда на бирачком мјесту упозориће бирача да је дужан да носи заштитну опрему. У случају да бирач не посједује заштитну опрему иста ће му бити издата из залиха које је задужио бирачки одбор“, образложили су из ЦИК-а.

Испред улаза на бирачко мјесто члан бирачког одбора вршиће бесконтактно мјерење тјелесне температуре. Уколико се установи да је повишена, бирач се упућује у посебну гласачку кабину која ће након извршеног гласања бити детаљно дезинфикована и очишћена.

Бирачка мјеста ће морати да буду провјетравана сваких сат времена, а приликом бројања гласова поштована физичка дистанца.

Прије почетка бројања гласова површина на којој ће то бити рађено мора бити дезинфикована.