Фудбалски савез Републике Српске, недавно је у складу са Пројектом „Развој спортске инфраструктуре у Републици Српској“ расписао Јавни позив свим општинама и градовима Републике Српске, који за основни циљ има развој спортске инфраструктуре кроз изградњу 20 фудбалских терена са вјештачком подлогом.

Тим поводом, општина Соколац је Фудбалском савезу РС упутила писмо намјере које је потписао начелник Милован Бјелица, за учешће у пројекту, којим се планира изградња новог фудбалског терена са вјештачком подлогом, на прелиминарном локалитету између спортске дворане и главног стадиона ,,Бара“.

Писмо преносимо у цијелости и без измјена:

Поштовани,

Овим путем Општина Соколац жели да изрази свој интерес за учешће у Јавном позиву пројекта “Развој спортске инфраструктуре у Републици Српској” кроз изградњу 20 фудбалских терена са вјештачком подлогом.

У ту сврху Општина Соколац, као и јавно предузеће Спортско-рекреативни центар ,,Гласинац“ Соколац чији је оснивач општина, обавезују се да ће предложити локацију за терен димензија 106 м x 66 м, извршити одговарајућу припрему, обезбједити неопходну документацију и дозволе, као и потребну комуналну инфраструктуру како би фудбалски клубови, спортисти и рекреативици свих узраста и оба пола могли да уживају у још бољим условима и квалитетнијим теренима. У складу са горе наведеним, Општина Соколац располаже са више локација у склопу Спортско – рекреативног центра које би служиле за намјену наведену у Јавном позиву.

Недавно завршен стадион ,,ФК „Крупа“

Фудбал у Сокоцу развијају три клуба ОФК ,,Гласинац 2011“ који се такмичи у Другој лиги Републике Српске – група Исток, ФК ,,Соколац“ и Футсал клуб ,,Гласинац“ у којима игра и тренира око 50 сениора и преко 170 званично регистрованих у омладинским школама, те 50 дјечака који још нису регистровани у Фудбалском савезу Републике Српске. Такође, у ЖФК ,,Соколац“ тренира и један број дјевојчица, које наступају за женски фудбалски клуб Младост из Рогатице.

Фудбалски клуб ,,Гласинац“ баштини традицију бављења овим спортом на просторима Романије и Гласинца од 1936.године. Дугогодишњи је учесник најелитнијег ранга такмичења у Српској, као и учесник двије сезоне у Премијер лиги БиХ.

У СРЦ ,,Бара“ већ су уложена значајна средства, посебно када смо били домаћини 56.МОСИ игара. Завршени су и асфалтирани приступни путеви и стазе, замјењена је ограда, ограђен помоћни терен са природном травом, освјетљен је комплетан центар… Терени се одржавају свакодневно, редовно наводњавају, а недавно смо осавременили опрему за кошење траве.

Оно што нам представља проблем су јаке и дуге зиме, те задржавање сњежног покривача, што наше терене чини дуже недоступним за спортске клубове и спортисте. Управо су због тога терени са вјештачком подлогом веома потребни соколачком спорту.

За Соколац изградња једног оваквог терена има и још једну димензију, а то је побољшана понуда и могућност спортског туризма, чиме се повећава наша привлачност као атрактивне локације за припреме фудбалских клубова. Географски положај, надморска висина од цца 800м и досадашња искуства оних који су се припремали у Сокоцу, јасан су показатељ потенцијала који посједујемо и које желимо да што боље искористимо.

Стратегијом развоја општине Соколац 2020-2030, када је у питању спортска инфраструктура, планирана је изградња и проширење трибина стадиона капацитета 5.000 сједећих мјеста. Желимо да наш стадион има модерне и покривене трибине, семафор и рефлекторе, како би могли да конкуришемо за спортска домаћинства и такмичења високих категорија у атлетици и фудбалу.