Начелник Пала Бошко Југовић вечерас је поводом Дана и крсне славе општине – Велике Госпојине, уручио предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу највише признање локалне заједнице – Плакету општине.

Плакета је постхумно додијељена и доктору Миодрагу Лазићу, а ово општинско признање добила је и локална ватрогасна јединица.

Вишковић се новчаног дијела ове награде /1.000 КМ/ за изузетан допринос и подршку развоју општине одрекао у корист помоћи породици Хршум са Пала, а најавио је и додатну финансијску подршку из дијела буџета којим располаже предсједник Владе Републике Српске.

Током пригодног обраћања на свечаној академији у сали Културног центра Пале, Југовић је навео да су период између двије славе обиљежиле двије фазе – прва, која се тиче изузетних улагања у стратешке и капиталне инфраструктурне пројекте, попут инвестиција на Јахорини и изградње гондоле и ски-стаза, реконструкције амбуланте у Мокром, као и пројеката у области путне инфраструктуре, у вриједности од око 580.000 КМ, подстицаја пољопривредним произвођачима, стипендија и помоћи социјално угроженим категоријама.

“Друга фаза, када епидемија вируса корона мијења правила игре опредијелила нас је да се максимално посветимо заштити здравља становништва, кроз ванредну подршку Дому здравља, набавку заштитне опреме за установе, али и становништво, обезбјеђивање карантинских објеката, дезинфекцију свих јавних служби, али и стамбених зграда”, наглашава Југовић.

Он истиче да, упркос свему, општинске власти нису посустале, већ је баш тада уложено милион КМ у туристичку инфраструктуру Јахорине чиме се допринијело да ово љето можда буде и најбоља љетна туристичка сезона на олимпијској планини.

Југовић је прецизирао да је у реконструкцију и обнову паљанских улица, путем 29 пројеката, уложено више од два милиона КМ.

“Уз помоћ Владе Републике Српске и кума наше славе премијера Радована Вишковића добили смо рендген апарат за Дома здравља Пале, који кошта 200.000 КМ, а путем пројекта енергетске ефикасности улазимо у реконструкцију ове здравствене установе, пројекат вриједан 500.000 КМ”, прицизирао је Југовић.

Југовић каже да су створени услови да ових дана на Палама буде отворено Одјељење Основног суда Соколац, као и за почетак изградње парка у вриједности од 750.000 КМ, те прве фазе изградње вреловода за потребе измијештања топлане у вриједносто од 800.000 КМ и још многих важних инфраструктурних пројеката на Палама, мјесним заједницама и Јахорини.

Као посебно важно, он је најавио изградњу зграде за Полицијску управу Источно Сарајево и зграде Факултета за физичко васпитање и спорт Универзитета Источно Сарајево на Палама, непосредно поред спортског комплекса “Пеки”, гдје ће бити изграђени и базен и куглана.

Он је ријечи захвалности за подршку развоју Пала упутио Влади Републике Српске и граду Источно Сарајево, али и другим институцијама, организацијама, пословним субјектима и појединцима који несебично помажу реализацију планираних развојних пројекта у овој локалној заједници.

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица оцијенио је да је Скупштина ове локалне заједнице радила транспарентно, ефикасно и квалитетно, изражавајући наду да ће тај тренд бити настављен до краја мандата без обзира на различите политичке опције које партиципирају у локалном парламенту.

“Поносан сам што сам предсједавао Скупштином општине Пале, у интересу свих њених становника, јер је то највећа локална заједница у саставу града Источно Сарајево”, нагласио је Ласица.

Он је у име општинског руководства становницима Пала, као и свештенству Храма Успење Пресвете Богородице честитао крсну славу – Велику Госпојину.

Свечана академија протекла је уз све прописане ешпидемиолошке мјере, а уприличен је и пригодан културно-умјетнички програм.

Општина Пале обиљежиће сутра Дан и крсну славу – Велику Госпојину.

У Храму Успења Пресвете Богородице у 9.00 часова биће служена литургија, након чега ће улицама Пала проћи свечана литија, у 11.30 часова биће положени вијенци на централно Спомен-обиљежје, а у 12.00 часова у Храму ће бити обављен обред освештања и ломљења славског колача.

Усљед епидемије вируса корона, веће прославе су отказане, као и традиционалне славске “Госпојинске свечаности”.