Први човјек грађанског покрета УРА (листа “Црно на бијело”) могао би, како ствари сада стоје, да буде тас на ваги који би до сада неприкосновену ДПС Мила Ђукановића гурнуо у опозицију. Мимо њега је формирање нове владе без Дјукановића практично немогуће, а опет је, бар на папиру, идеолошки много ближи управо Милу него просрпским странкама, пише Блиц.

Успон једне “битанге”

Абазовић јесте чврсто на ставу да сарадње са Ђукановићем неће бити, али истини за вољу, раније није крио да му ни сарадња са опозиционим Демократским фронтом није нарочито блиска. Ове двије опозиционе струје мало шта програмски и спаја, осим борбе против Ђукановића.

Овај млади Албанац доктор је политичких наука који своју препознатљивост понајвише дугује управо Ђукановићу, који га је прије неколико година јавно у Скупштини Црне Горе назвао “битангом”.

Албански четник

Абазовић има 35 година, а у политици је од својих двадесетих. Био је један од оснивача политичке партије Позитивна Црна Гора 2012. године, која је тада освојила седам мандата, а Абазовић је постао најмлађи члан тог сазива Скупштине Црне Горе.

Двије године касније, након подела, напушта ову партију и функционише као независни посланик до 2015. године, када се прикључује новооснованој Уједињеној реформској акцији (УРА), на чијем је данас челу.

Око УРЕ је окупљено још неколико странака и покрета – Савез грађана Цивис, Бокешки форум, Странка правде и помирења и независни интелектуалци.

Гимназију је завршио у Улцињу, факултет у Сарајеву, гдје је био студент генерације, магистрирао у Подгорици, па докторирао у Сарајеву. Усавршавао се у Ослу, САД, Шпанији, Аустрији… и пропагира идеју мултикултуралности које се није одрекао ни у кампањи.

Својевремено су га називали и “албанским четником”, а он је за то дао објашњење.

– То је синоним за борбу против организованог криминала и корупције – појаснио је Абазовић у предизборној кампањи.

Не жели фашисте и националисте

Абазовић се залаже за експертску владу, што је према сопственом признању, био и разлог да покрет УРА напусте поједини чланови.

– Чим сам предложио експертску владу, ови што се баш нису препознали, што им сметају стручњаци, они су се поштено удаљили – рекао је Абазовић.

Говорећи о сарадњи након избора рекао је да не жели ни фашисте ни националисте.

На кога је тачно мислио, гледаћемо у наредном периоду – да ли ће остати дослиједан и приклонити се актуелној опозицији. Тиме би могао вишеструко да профитира и за себе направи будући политички потенцијал, јер би извјесно могао да преотме гласове и од СДП-а и Социјалдемократа, а што да не и од грађанскијег ДПС-а.

Шта мисли о Србији и СПЦ

Када је ријеч о СПЦ, УРА се слаже с тим да треба да постоји Закон о слободи вјероисповијести, али да он треба да буде “европски”, као и да би га рационални политичари могли написати за два дана.

– Када све вјерске заједнице доведемо у исту раван и све исто третирамо, мислим да нико не би имао ништа против таквог закона. Он нам је потребан, али другачији, модеран и уставан – коментарисао је Абазовић.

Каже и да му је жао што су подигнуте тензије у односима са Србијом на један “неприхватљив ниво”.

– Ми морамо да градимо најбољу могућу суседску политику, нарочито са Србијом јер нам је наближа, али и са земљама региона – каже Абазовић.

Није све тако блиставо у опозицији

Ипак, просрпке опозиционе партије које сада рачунају на подршку УРА раније су оптуживале Абазовића да делује против њихових странака и СПЦ. Тако је 2018. посланик ДФ-а проф. др Будимир Алексић издао саопштење у којем је написао да Абазовић “покушава да превари српско бирачко тијело”.

– Није никаква тајна да је Дритан Абазовић, који иначе воли да се представља као грађански политичар, црвенио дланове аплаузима Тачију док га је проглашавао почасним грађанином Улциња и донио из амбасаде платформу за састављање власти у Никшићу која је била један најобичнији антисрпски памфлет уперен против већине грађана Никшића – пише између осталог у саопштењу издатом 2018. године.

Црногорски “Дан” такође је раније извјештавао о тешким оптужбама између Демократског фронта и Дритана Абазовића. Посланик ДФ-а Јован Вучуровић, пренио је тада “Дан”, рекао је да се међу „режимским и антисрпским протувама“, ничим неизазван, осим служењем дукљанству и Демократској партији социјалиста (ДПС), опет нашао и Дритан Абазовић, који се отворено весели тортури којој су изложени Српска православна црква (СПЦ), Демократски фронт и православни вјерници и у овом тешком тренутку отвара сукоб у опозицији.

Ипак, биће да су тешке ријечи убрзо заборављене, те је прије само прије петнаестак дана, црногорски “Стандард” предвидио “суноврат УРА” јер, како су навели, размишља о коалицији са просрпским партијама.

Скендербега назвао Србином

Абазовић је у више наврата истицао да је суживот различитих националних и вјерских ентитета у Црној Гори могућ, а да проблем Црне Горе није националне, већ економске природе.

– Из државе бјеже и Црногорци и Срби. Дакле, не бјежи се из националних, него из економских разлога – рекао је Абазовић.

Млади политичар и прошле године је “потресао регион” када је Скендербега назвао Србином, што је изазвало лавину негативних коментара на његовом Фејсбук профилу. Ипак, Абазовић је тиме доказао да не пати од националних подјела.

– Након што сам преслушао видео снимак, могу да закључим да је то био или мој лапсус или је овај видео требало да ме дискредитује пред Албанцима и свима осталима, јер они знају да сам објавио отворено рат политичкој корупцији и хоботници криминала, и ову битку не могу омести ни зауставити са овим “лудилом”, јер чак и дјеца из вртића знају да не могу бити Албанци они чији су отац и мајка Срби – написао је Абазовић на Фејсбуку.