Фото: Ј.Маринковић

Данас је у Сокоцу одржан састанак Форума за безбједност општине Соколац, којем су присуствовали представници локалне заједнице, Полицијске станице Соколац, као и директори образовних установа. Разговарало се о стању безбједности на територији општине Соколац, са посебним акцентом на безбједност ученика пред почетак нове школске године, те је анализирано поштовање мјера наложених од стране Владе Републике Српске, а које се односе на новонасталу епидемиолошку ситуацију изазвану вирусом корона.

Начелник Сокоца Милован Бјелица истакао је добру сарадњу између свих релевантних субјеката када је ријеч о безбједности.

-Извршене су припреме пред почетак нове школске године. Завршене су све неопходне поправке свјетлосне сигнализације, урађена је хоризонтална и ради се вертикална сигнализација, а у интересу побољшања безбједности у нашој локалној заједници. У протеклом периоду било је значајних активности на освјетљавању улица, што ћемо радити и наредних дана. Прошле године успостављен је видео – надзор у граду, што је поспјешило безбједност у саобраћају. Оно што је важно истаћи јесте чињеница да су учесници у саобраћају прихватили све мјере, поштују саобраћајне знакове и прописе. Закључак састанка је да је безбједносна ситуација на подручју општине Соколац веома добра – казао је Бјелица.

Фото: Ј.Маринковић

Узимајући у обзир да од 1. септембра у Републици Српској почиње нова школска година, очекује се повећано присуство дјеце у саобраћају, а за одређени број њих то значи и прво самостално учествовање у саобраћају, те је неопходно и појачано анагажовање полицијских службеника у циљу заштите ове категорије учесника у саобраћају. Стога Министарство унутрашњих послова РС и ове године спроводи акцију „Заштитимо дјецу у саобраћају“, која је почела 25. августа и трајаће до 30. септембра.

-У том периоду полицијски службеници предузеће низ мјера и радњи како би дјеца безбједно путовала од школе до куће и обратно. У зонама близу школа, на раскрсницама и пјешачким прелазима биће појачано присуство полицијских службеника и сваки вид непрописног паркирања и онемогућавања безбједног проласка ученика, првенствено нижих разреда, неће се толерисати. Сви прекршиоци биће санкционисани – истакао је командир Полицијске станице Соколац Радован Шаренац.

Он се осврнуо на опште стање безбједности на подручју општине Соколац.

-За првих осам мјесеци ове године евидентиране су тридесет двије саобраћајне незгоде, без смртно страдалих и тешко повријеђених лица. Забиљежено је седам саобраћајних незгода, у којма је петнаест лица задобило лакше тјелесне повреде и двадесет пет незгода, које су за посљедицу имале само материјалну штету – додао је командир Шаренац.

Како он закључује, према наведеним аналитичким показатељима, безбједносна ситуација на подручју наше општине је на завидном нивоу.