Ако сте купили неколико килограма кафе више него што вам је потребно за мјесец дана, оставићете је негдје прије него што вам затреба, зар не? Звучи логично али да ли сте икад размишљали о томе да ли кафа може да се поквари?

Да ли је безбједно пити кафу након истека њеног рока трајања?

Имамо добре и лоше вијести – не, кафа не може да се поквари, као хљеб или банана… Чак ни испијање кафе којој је истекао рок трајања неће вам донијети стомачне проблеме, иако за њен добар укус у том случају нема гаранција.

Међутим, кафа у зрну или самљевена, једном када постане влажна не може поново бити употребљена. Таква кафа може да се поквари, односно да се убуђа.

Кисеоник је непријатељ број један печених зрна кафе. Временом, излагање кафе у зрну или праху ваздуху учиниће да кафа изгуби свој укус и интензитет. Иако дакле технички гледано, зрна кафе се неће покварити у року од 3-4 седмице, мљевену кафу је ипак најбоље попити у року од двије седмице, од момента отварања.

Како спријечити кафу да се поквари?

Одржавање свјежине зрна кафе своди се на правилно складиштење. Кафу је потребно држати у херметички затвореној посуди у што мањем додиру са кисеоником. Ако кафу држите у њеном оригиналном паковању, побрините се да сте прије затварања кесице, избацили сав ваздух из ње. Свакако кафу је потребно држати даље од извора течности, топлоте и сунчеве свјетлости.

Кафу у оригиналном паковању можете да држите у замрзивачу до момента када одлучите да је користите, док је фрижидер опција коју би требало да заобиђете јер је кафа познати упијач мириса.