Фото: Б.Марковић

Руководство Основне школе „Соколац“, заједно са руководством општине Соколац, уз поштовање прописаних епидемиолошких мјера, дочекало је данас нову генерацију ђака који крећу у први разред. Настава у школској 2020./2021. одвијаће се у посебним условима, а све са циљем очувања здравља како ученика, наставника, тако и осталог особља.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, пожелио је срећу најмлађим ђацима и њиховим родитељима, истичући да је најважније да поштују мјере заштите, како би се несметано одвијао наставни процес. Као и претходних година првачићима је уручио школске торбе и сав потребан школски прибор, како би спремно кренули у нову школску годину. Начелник се захвалио Црвеном крсту Нови Сад и Високој школи за услужни бизнис /ВУБ/ на вриједној донацији која ће у многоме олакшати школовање ђацима.

Фото: Б.Марковић

– Подијелили смо око 200 пакета који садрже школске торбе и потребан школски прибор. У томе нам је помогао локални Центар за социјални рад и Удружење „Мајка и дијете“. Подјелом су обухваћена дјеца из вишечланих породица и дјеца из социјално – угрожених категорија, казао је Бјелица.

Директор Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић истакао је да су пријем за првачиће ораганизовали уз поштовање свих прописаних мјера, а због епидемиолошке ситуације изостала је традиционална приредба.

– Дужни смо да поштујемо јасно прописане мјере заштите здравља које доносе републичке инстанце и институције. Поштујући исте, данас смо првачиће, у пратњи једног родитеља, дочекали у фискултурној сали. Дочек је организован у одвојеним групама у четири термина, казао је Рајић.

Фото: Б.Марковић

Он је напоменуо да је неопходно досљедно поштовање мјера Института за јавно здравље РС, Министарства здравља и Министарства просвјете и културе РС, а односе се на обавезну дезинфекцију, обавезно ношење маски (ученицима је дозвољено да скину маске на часу), мјерење тампературе одраслима и запосленима у школи. Родитељи су дужни да дјеци, прије доласка у школу, код куће измјере температуру, те ако уоче симптоме исте задрже код куће. За ученике који буду изостали са наставе биће организована настава на даљину.

Рајић је захвалио ресорном министарству које је и ове године обезбиједило уџбенике, а руководству општине Соколац на урученим пакетима школске опреме и прибора.

Настава је, према установљеним прописима почела и у Средњошколском центру „Василије Острошки“ Соколац. Према ријечима директора Мирослава Максимовића, преузели су све мјере како би се наставни процес одвијао неометано.

– Данас смо ученике и особље упознали са новим распоредом и мјерама које су дужни поштовати. Професори су распоређени према новом начину рада. Иако је ово за њих новина, сагласни су да је овакав вид наставе конструктивнији од наставе на даљину која је недавно практикована. Онлајн настава је дала добре резултате, али је показала да је најбољи начин учења директан контакт ученик – наставник. Сама социјализација је неизводљива путем наставе на даљину, нагласио је Максимовић.

Све образовне установе на подручју општине Соколац располажу довољном количином дезинфекционих и заштитних средстава, а свака посједује и бесконтактни топломјер.