На основу препорука Института за јавно здравство Републике Српске, Министарства здравља и социјалне заштите и ресорног министарства, све основне и средње школе, као и установе за предшколско васпитање и образовање у Српској, због актуелне епидемиолошке ситуације изазване пандемијом вируса корона, добиле су јасне инструкције, односно, под којим условима ће почети нова школска 2020/2021.

Установа за предшколско васпитање и образовање

У Републици Српској, од 1. септембра су на снази нове препоруке Института за јавно здравство које подразумијевају да у вртићима, максималан број дјеце у групи буде 20 а, уколико не буде погоршања епидемиолошке ситуације, тај број ће бити постепено повећаван.

Директор соколачке Установе за предшколско васпитање и образовање Биљана Косорић појаснила је да вртић располаже са осам просторија у којима могу боравити дјеца, при чему двије користи Основна школа „Соколац”, а шест ова установа.

– За боравак у соколачком вртићу, у новој педагошкој години, пријављено је 147 малишана. Надам се да ћемо одговорити на све потребе малишана који овдје бораве. На срећу, у нашој установи, до сада нисмо имали ни један случај позитиван на вирус Ковид-19. Успјели смо одржати процес рада, иако је он измијењен, јер нисмо могли спроводити активности које су биле у наставном плану и програму – казала је Косорић.

Она је нагласила да је у овој установи извршена дезинфекција свих просторија у којима бораве дјеца, те да спроводе све предложене мјере превентивне заштите против ширења вируса корона.

Основна школа „Соколац“

Одвијање наставе у Основној школи „Соколац” организовано је у четири смјене; свих 39 одјељења подијељено је у по двије групе, а часови ће, због расположивог простора, трајати по 20 минута.

Ђорђе Рајић – Фото: Б.Радоњић

Директор ове установе Ђорђе Рајић појаснио је да је настава у овој школи, са 870 ученика, организована према детаљним инструкцијама о спровођењу мјера заштите од ширења вируса корона, које су добијене 25. августа, на састанку Актива директора основних и средњих школа Сарајевско-романијске регије.

– Највећи проблем у овој установи представља простор а због епидемиолошке ситуације неће бити организована кабинетска настава па ће се сва настава одвијати у једној учионици за групу од по 15 ученика. Од почетка нове школске године, улазак у школу дозвољен је само ученицима и запосленима у овој установи. Запосленима ће се мјерити температура при уласку у школу а ђацима ће то бити рађено при поласку у школу, код куће – казао је Рајић.

Представници школа добили су детаљне инструкције за поступање у случају да се у овим установама појави зараза вирусом корона, и у том погледу, успостављена је додатна сарадња са соколачким Домом здравља „Др Љубомир Ћеранић“.

У току су и преговори са Аутобуском станицом „Аутохерц“, како би се за дјецу која путују из удаљених мјеста, успоставиле посебне аутобуске линије, усклађене са распоредом часова.

Средњошколски центар „Свети Василије Острошки“

Настава у Средњошколском центру „Свети Василије Острошки“, у Сокоцу, спремно је кренула са наставним планом и програмом, 1. септембра, у складу са свим прописаним мјерама заштите од ширења вируса Ковид – 19.

Директор овог центра Мирослав Максимовић рекао је да школа на Сокоцу и подручно одјељење у Хан Пијеску имају довољан број учионица и потпуну кадровску заступљеност за одржавање измијењеног вида наставе због епидемије вируса корона.

– Одјељења су подијељена на два дијела до 15 ученика у једној учионици, такође, у школи су заступљене четири смјене са часовима од по 20 минута, уз поштовање дистанце међу ученицима у клупама. У школи на Сокоцу од 16, подијељено је 15 одјељења, а у подручном одјељењу у Хан Пијеску, од пет, само једно одјељење – истакао је Максимовић.

За вријеме наставе, ученици не морају носити заштитне маске, јер је у учионици остварена социјална дистанца, међутим, приликом напуштања учионице, у осталим просторијама школе, мораће носити заштитну маску и упоредо ће се користити средства за дезинфекцију, док професори током цијелог одржавања наставе носе маску.