Фото: ИС радио

На 31. редовној сједници Скупштине града Источно Сарајево данас су усвојени Одлука о ребалансу буџета града Источно Сарајево за 2020. годину и Одлука о измјени Одлуке о кредитном задужењу Града. Одборници су усвојили Приједлог ребаланса буџета у износу од 11.377.454 КМ, што представља повећање за 93.023 КМ у односу на првобитни план за ову годину.

Према ријечима предсједника Скупштине града Источно Сарајево Мирослава Лучића, овај износ ће се повећати за додатних 2.500.000 марака кредитног задужења. Лучић је мишљења да је Град са досадашњим нивоом задужености од 9 одсто међу најмање задуженим локалним заједницама у Републици Српској, те да ће са новим кредитом тај ниво бити око 11 одсто.

-Можемо бити задовољни из разлога што никоме ништа не дугујемо; сви буџетски корисници на вријеме добијају средства која су планирана за 2020. годину. Сматрам да смо на адекватан начин одговорили на изазов када је ријеч о помоћи у функционисању здравствених установа односно на потешкоће које су изазване пандемијом вируса корона. Узимајући у обзир да је Град задужен за превоз ученика, а да ће настава бити организована у четири смјене, умјесто досадашње двије, одлучили смо да евентуалне трошкове који буду настали приликом превоза ученика, сноси Градска управа. Неопходно је да директори средњих школа доставе тачне податке везане за локације одакле дјеца путују, како бисмо имали увид у то колико је финансијских средстава потребно обезбиједити – истакао је Лучић и изразио наду да ће се сви придржавати мјера које су наведене у препорукама Министарства просвјете и културе РС.

Како он појашњава, Одлуком о кредитном задужењу, локалним заједницама је одобрено да могу реализовати одређене инфраструктурне пројекте на подручју које покивају, што ће вјероватно утицати на пословање грађевинских фирми, али и неке друге сервисне услуге.

-Сматрамо да ће највећи дио средстава из кредитног задужења остати на подручју Града што је допринос у очувању привредних активности. Једна битна ставка је и изградња споменика, који ће бити посвећен жртвама НАТО бомбардовања Републике Српске, за шта смо спремни да издвојимо 50.000 КМ из дијела поменутих средстава. У договору са локалним заједницама и ресорним министарством за борачка питања донијећемо одлуку о локацији на којој ће се налазити споменик – истакао је Лучић.

Одборници су усвојили Информацију о иградњи инфраструктурних објеката на подручју Града по просторно – планској документацији за период јули 2019 – јули 2020. године. Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић изразио је задовољство што се све градске општине труде да реализују инфраструктурне пројекте, на чему им Град пружа значајну финансијску подршку.

Градски парламент разматрао је Информацију о раду установа за културу и културним садржајима на подручју града Источно Сарајево, као и Извјештај о реализацији пројеката и манифестација из области културе које се финансирају од стране Града са извјештајем о утрошеним средствима за 2019. годину.

-Град помаже одржавање важних манифестација, као што су: „Аркодеон арт“, Фестивал Малих сцена и мoнодраме Републике Српске, „Госпојинске вечери културе“, „Дани Душка Трифуновића“, Сабор старог пјевања у Срба и многе друге. Сигурно ћемо их подржавати и у народном периоду – казао је Лучић.

Одборници Скупштине Града данас су усвојили и Информацију о стању у области водоснабдијевања и канализационе инфраструктуре на подручју града Источно Сарајево за 2019. годину.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.