Фото: Б.Радоњић

На иницијативу Коалиције за заштиту ријека Босне и Херцеговине, данас је у кабинету начелника општине Соколац Милована Бјелице одржан састанак на коме је потписана декларација „Општине без брана“. Састанку су присуствовали представници чешке невладине организације „Арника“ који подржавају поменуту коалицију, а општина Соколац је посебно занимљива јер на својој територији нема ниједну изграђену хидроелектрану нити има у плану да их гради.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је истакао да је Стратегијом развоја општине Соколац за период од 2020. до 2030. године, одређено да је због интереса развоја саме општине, већа корист да се развија туризам, него да се граде хидроелектране на ријекама.

– У стратегији је јасно дефинисано да на подручју мјесних заједница Каљина и Кнежина, гдје се налазе наше ријеке а гдје имамо и богато културно – историјско насљеђе и подручја, нема никакве градње, а ни продаје. Уколико, неко приватно намјерава да продаје земљиште, мораће прво да понуди општини Соколац, како би се утврдило да ли локација која се продаје, ако би дошло до градње, угрожава на било који начин животну средину и заштиту ријека – појаснио је начелник.

Правна савјетница Удружења „Аархус центар у Бих“ Нина Крушевљаковић, која је узела учешће у састанку је за медије казала да је БиХ једна од посљедњих европских земаља која може бити поносна на своје дивље и нетакнуте ријеке.

– Повод за данашњи разговор је био представљање проблематике изградње малих хидроелектрана на подручју БиХ, па и саме општине Соколац. Представили смо декларацију за заштиту ријека, коју је начелник потписао а све на темељу Одлуке која је потписана да на подручју општине Соколац неће бити градње малих хидроелектрана – истакла је Крушевљаковић.

Експерт чешке невладине организације „Арника“ Зузана Вахунова рекла је да ова организација већ неколико година дјелује на подручју БиХ, све са циљем заштите природних ресурса и животне средине.

Фото: Б.Радоњић

– Подржавамо рад Коалиције за заштиту ријека БиХ, као и локално становништво које се бори против изградње малих хидроелектрана. Јако смо срећни и задовољни што је начелник општине Соколац схватио значај ове наше борбе, будући да мале хидроелектране не доносе ништа позитивно за локалне заједнице, чак супротно, локално становништво је то које трпи негативне посљедице изградње хидроелектрана. Соколац је прва општина са којом смо имали састанак и која разумије ову проблематику и надамо се да ће и остале локалне заједнице разумјети значај ове наше декларације, како би помогли локалном становништву да се избори за ријеке – нагласила је Вуханова.

На састанку је закључено да сува корита ријека узрокована радом мини хидроелектрана уништавају прилике за развој екотуризма, спортских и рекреацијских активности, органског узгоја хране и других прилика за одрживи развој и економску стабилност локалних заједница.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.