Носилац листе “За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић рекао је да у предузећима са већинским државним капиталом примијећено убрзано расписивање тендера и пребацивање милионских вриједности на фирме из кумовско-фамилијарног миљеа.

-Обавјештавамо јавност да је у предузећима са већинским државним капиталом примијећено убрзано расписивање тендера, чиме се очигледно врши убрзано пребацивање значајних државних средстава компанијама из кумовско-фамилијарног круга- наводи се у саопштењу листе “За будућност Црне Горе”.

Он је као примјер овог поступка навео ЦЕДИС (Црногорски електродистрибутивни систем) као наручиоца у домену јавних набавки, у периоду од 11. августа до 1. септембра, који су започели реализацију 20 послова из домена јавних набавки.

-Индикативно је да баш у овом периоду, односно у мјесецу у којем се одржавају парламентарни избори, слиједи реализација послова који датирају из периода 2018, 2019. и почетка 2020. године- указао је Кривокапић.

Он је навео да је ријеч о милионским пословима за које није јасно зашто нису били реализовани када се јавила потреба за њима, односно у складу с плановима јавних набавки.

Кривокапић је нагласио да је хитно потребно обуставити поступке ових и сличних набавки без имало рационалног основа.

-Поврх свега врло је упитна неопходност, па и законитост ових поступака, при чему ће се изоштрити одговорност за рационално пословање руководилаца предузећа које покрећу ове ужурбане поступке- напомиње се у саопштењу.