Званичне листе симптома инфекције корона вирусом код дјеце тренутно имају три симптома високу температуру, учестали кашаљ и губитак чула мириса или укуса, што је додато у мају.

Бројне студије на одраслима утврдиле су бројне друге симптоме који укључују бол у мишићима, умор, конфузију, болове у грудима и стомачне проблеме. Студија Краљевског колеџа у Лондону, подијелила је те симптоме код одраслих и шест група, при чему астроинтестинални проблеми чине једну групу.

Сада истраживачи Краљичиног универзитета у Белфасту тврде да су мучнина и стомачне тегобе главни симптоми Цовид-19 код дјеце, пише Гардијан.

– У нашој групи дијареја и повраћање били су предиктивнији од, рецимо, кашља или чак поремећаја мириса и укуса. Ако заправо желите да дијагностикујете инфекцију код дјеце, морате да почнете да тражите дијареју и повраћање, а не само респрираторне симптоме – рекао је један од аутора студије Том Вотерфилд, преноси Блиц.

Он је нагласио да је проценат позитивних у односу на број тестираних на основу три постојећа симптома око 76 одсто, док би додавањем гастроинтестиналних тегоба на листу симптома вирус био потврђен у 97 одсто случајева.

Студија је спроведена на прољеће и трајала је дуже од три мјесеца. У њој је учествовало око 900 дјеце старости до 15 година, од којих ниједно није било у стању које би захтјевало хоспитализацију.

Дјеца су тестирана на антитијела, а такође су прикупљени подаци о томе да ли су имала неке од симптома. Ове информације су прикупљене прије откривања резултата теста на антитијела, што је било пресудно за валидност студије.

Научници су открили да је 6,9 одсто испитаних развило антитијела, односно прележало болест, док је међу њима око 50 одсто развило неке од симптома. У највећем броју случајева радило се о температури (31 одсто), главобољи (18 одсто) и гастроинтестиналним тегобама – дијареја, повраћање и грчеви у стомаку (19 одсто).

Иако је његова студија открила да су дијареја и повраћање јасни симптоми, Вотерфилд је нагласио да су резултати важни и због још једног разлога.

– Ова студија показује родитељима да ће многа дјеца бити прехлађена током зиме, али да то не значи аутоматски да су позитивна на корону – казао је.

Професор Тим Спектор са Краљевског колеџа у Лондону рекао је да су ови налази базирани на претходно истраживање његовог тима.

– Наши подаци прикупљени од скоро 250.000 дјеце путем апилкација за проучавање симптома Цовид-19, сугерисали су да млађе особе које су позитивне на корона вирус имају или могу да развију широк спектар симптома болести, при чему кашаљ није учестао као код одраслих – рекао је Спектор.

Он је нагласио да су гастроинтестинални проблеми примјећени и код одраслих, али да су они учесталији код дјеце, у поређењу са осталим симптомима.