Фото: Ј.Маринковић

Данас је у општини Соколац презентован пројекат „Магична пењалишта у БиХ“, који подразумијева израду десет пењалишта на подручју „Виа Динарике“ односно 49 општина Босне и Херцеговине. Пројекат је замишљен с циљем попуњавања туристичке понуде коју општине имају. Према ријечима Ерола Ковачевића, испред Факултета спорта и тјелесног одгоја Сарајево, који је дио пројектног тима, тренутно је једина обавеза општине да кандидује потенцијалне локације за израду пењалишта.

-Основни критеријум је посједовање природне стијене ширине око 50 метара, како би се на њој могло поставити 30 пењачких смјерова и пожељно је изабрати приступачне и атрактивне локације. Након пристиглих формулара које је општина дужна да испуни, биће одабрано десет локалних заједница у којима ће пројекат бити реализован без њиховог финансијског учешћа. У случају да општине не буде изабрана у првих десет, имаће могућност да сама финансира пењалишта и искористи све остале погодности пројекта. У те бенефите убрајамо: мапирање потенцијала, едукацију кадра, те промоције у смислу web – презентације, телефонске апликације, kao и генералну промоцију под заједничким називом „Магична пењалишта Босне и Херцеговине“ – појаснио је Ковачевић и додао да је, након састанка са начелником општине Милованом Бјелицом и његовим сарадницима, закључио да Соколац има велики потенцијал за развој спортског туризма.

Начелник Сокоца Милован Бјелица казао је да је размотрена могућност одабира неколико локација и да ће вјероватно бити кадидоване Црвене стијене на Романији.

Фото: Ј.Маринковић

-Општина Соколац налази се на зеленој линији „Виа Динарике“. У току је израда пројекта који на простору наше општине спроводе Развојна агенција града Источно Сарајево и Туристичка организација „Јахорина“ ИС, а који подразумијева изградњу ферате за пењање и висећег моста на Црвеним стијенама. Прве резултате можемо очекивати већ на прољеће сљедеће године. Са задовољством ћемо аплицирати и на овај позив како бисмо били дио пројекта „Магична пењалишта у БиХ“. Романија нуди добре услове и сигурно испуњавамо све критеријуме. На простору наше општине на развоју туризма активно раде Одјељење за локални развој општине, Туристичка организација „Соколац“ и Планинарско друштво „Гласинац“ чије активности општина у потпуности подржава – изјавио је Бјелица.

Укупна вриједност пројекта „Магична пењалишта у БиХ“, који реализује Факултет спорта и тјелесног развоја Сарајево са партнерима, износи 178.000 ЕУРА. Финансиран је од стране Европске комисије преко директног донатора – Њемачке развојне организације ГИЗ.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.