Драги наши читаоци,

Минули јули и август били су по много чему необични и, као такви, по први пут доживљени, као и много тога ове године. Ток друштвеног живота  знатно је промијењен отказивањем многобројних манифестација међу којима су „Меморијални турнир Срђан Томић и Владица Бабовић“, „Илиндан спорт фест“, концерти поводом Дана и крсне славе општине Соколац и манастира Соколица на Равној Романији. Колико су неостварени лични планови породица и сваког нашег суграђанина, ковани за љето, које је већ на измаку, креирали душе разочарењима, не би могло стати у свих четрдесет страница новина које су пред вама. Дешавања значајних за побољшање услова живота у локалној заједници било је више него икад у љетним мјесецима, о чему детаљније доносимо на више страна у рубрикама Актуелности и Друштво.

Временске (не)прилике као да су настојале да се уклопе у свеопшту неизвјесност. Скоро свакодневне кише у пратњи муња и громова уз  неколико налета града у разним дијеловима наше општине, додатно су умањили приносе, отежали убирање љетине и кошевину, која и даље траје.

Ускраћени за учење и дружење у школским клупама у другом полугодишту, екскурзије и излете, соколачки малишани настојали су да сваки лијеп дан искористе за боравак на отвореном и игру са другарима. Петровске лиле бројније него икад красиле су Соколац, у први сумрак 11. јула, а граја, смијех и пјесма чули су се докасно у ноћ. Иако је ријетко ко „лилио“ кајмака, слаткиши и радост, коју доноси празник, били су довољан разлог за срећу.

Годишњи одмори су текли како ко може и како се морало. Неки су се  осмјелили да, уз додатно оптерећење око тестирања, оду на море, а било је и оних који су упознавали љепоте Републике Српске, разних етно и околних  села, за које никада не би ни знали да се могло путовати на далеке дестинације.

Наредбе о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване вирусом корона (COVID-19), на подручју општине Соколац, периодично су се смјењивале у складу са Закључцима Републичког штаба за ванредне ситуација. Број заражених у свијету одавно је премашио  двадесет пет милиона, док се број умрлих ближи милиону. Више је од осамнаест милиона опорављених. Прошло издање Соколачких новина закључили смо са истеком јуна, када је у нашој средини једна особа била заражена. Да ли због опуштања становника  или немогућности заустављања наглог ширења заразе,  нежељени низ увећавао се скоро свакодневно, па је за два мјесеца достигао број од 68 заражених суграђана. Корона вирус однио је у Сокоцу  четири  жртве.

Епидемиолошка ситуација и даље креира и усмјерава наше животе. Знатно је спласнуло интересовање и табирење разних теорија завјере. Да ли је корона вирус настао природно или је резултат лабораторијског напретка технологије, генетике и молекуларне биологије, још увијек се не зна и, можда, никада нећемо сазнати. Очекују се вакцине, а од кога и коме, како, зашто и пошто остаће да пишемо у неком  наредном издању.

Такав какав је, живот тече даље.  Пред нама је септембар и почетак нове школске године, уз другачији начин организације по новоутврђеним правилима (стр. 25). Биће то велики изазов за ученике, просвјетне раднике, родитеље и цијели здравствени систем.

Иако нам је ово вријеме одузело садржај живота, који чине окупљања и дружења, не смијемо дозволити да нам одузме жеље за свим тим. У овом броју требало би да извјештавамо о успјесима соколачких спортиста након још једних Међуопштинских омладинских спортских игара. Ове године нису одржане 57. по реду, за које се град домаћин Нова Варош у Србији увелико припремао. Пандемија корона вируса зауставила је спортска такмичења. Да би заједно евоцирали успомене  на дане спорта и забаве, која нам у овим данима недостаје, припремили смо богату репортажу о до сада најбоље организованим 56. МОСИ Соколац 2019. Сјећање на хиљаде такмичара и посјетилаца оживјели смо кадровима забиљеженим током свих пет дана престижног такмичења и присјетили се спортских надметања,  нових рекорда, помјерених граница, дружења, пријатељстава, незаборавних концерата, позитивне енергије и доброг расположења. Ускоро ћемо заједно уживати у приказивању, а биће вам доступна на Ју тјуб каналу Инфо центра и порталу „Соколац – срце Романије“.

До наредног издања, уз жељу да нам будете здраво, у име екипе потписане у импресуму и своје лично

срдачно вас поздрављам.

Из штампе је изашао 256. број Соколачких новина, у којима на 40 страница доносимо прегршт информација које у обиљежиле мјесеце јул и август 2020. године.

ИЗДВАЈАМО:

-Актуелности:

– ФОРУМ ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ – БЕЗБЈЕДНОСНА СИТУАЦИЈА НА ЗАВИДНОМ НИВОУ

– 29. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ – УСВОЈЕНА СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ ЗА ПЕРИОД 2020 – 2030. ГОДИНА

– ОБИЉЕЖЕНИ ДАН И КРСНА СЛАВА ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ – ИЛИНДАН – НАЈБОЉИМА У ПРОТЕКЛОЈ ГОДИНИ ДОДИЈЕЉЕНА ВРИЈЕДНА ПРИЗНАЊА

– ОПШТИНА СОКОЛАЦ КУПИЛА НЕКАДАШЊИ „ФАМИНЕКС“ – ПРИ КРАЈУ РЈЕШАВАЊЕ ПИТАЊА ПРЕДУЗЕЋА У СТЕЧАЈУ

– ОБИЉЕЖЕН 11. АВГУСТ – ДАН МАНАСТИРА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА НА РАВНОЈ РОМАНИЈИ

-У рубрици ИНТЕРВЈУ доносимо разговор са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом – Соколац је наш заједнички именитељ

-Привреда:

-„ХАМДО ГРУПА“ ИЗ СОКОЦА ЗАПОЧЕЛА НОВИ ПРОЈЕКАТ ИЗГРАДЊЕ 20 ВИЛА – ПРОЦЕС ПРОИЗВОДЊЕ НИЈЕ ПРЕКИДАН ЗА ВРИЈЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ

-ОТВОРЕН НОВИ ПРОДАЈНИ ОБЈЕКАТ ФИРМЕ „СБС – ПРОМЕТ“ – ИДЕЈА ВОДИЉА – КРИЗУ УБЛАЖИТИ СТАЛНИМ НАПРЕТКОМ

-Друштво:

-ОБИЉЕЖЕН 27. JУЛ – ДАН УСТАНКА ПРОТИВ ФАШИЗМА

-СОКОЛАЧКЕ ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ СПРЕМНО ДОЧЕКАЛЕ НОВУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ

-НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СОКОЛАЦ ПУТ КА ДИГИТАЛИЗАЦИЈИ И НОВОЈ ЧИТАЛАЧКОЈ ПУБЛИЦИ

-Лица Романије: академска сликарка Силвана Мирковић Ђуровић

-У двобројном издању Соколачких новина доносимо редовне рубрике: Религијске теме, Спорт, Кулинарске мајсторије, Чудесни биљни свијет, Разоноду…

Соколачке новине можете купити по цијени од 2 КМ у свим продајним објектима штампе у граду.

 

Зорица Мирјанић
Рођена 13.јула 1970. године у Београду. По занимању дипл.економиста. Након првог запослења у „Радио Романији“ 1997. год. на мјесту спикер-водитељ програма, искуство стицала на разним пословима у више медијских кућа. Преко „Радија Источно Сарајево“, ТВ БН, ТВ Пинк БХ, Радија „Соколац“ и „Инфо центра“, на позицијама од спикера до меркетинг менаџера, поново је од 2016. год. у ЈП“Инфо центар“ Соколац.