Адвокат Горан Петронијевић сматра да без помоћи некога из Специјалног тужилаштва 4.000 повјерљивих докумената није могло да заврши на вратима Удружења ветерана ОВК, напомињући да је тиме Суд озбиљно компромитован, а свједоци у опасности.

„Уколико су документа аутентична, постоји реална опасност по живот првенствено за свједоке, а онда и за рад Суда. Уколико је блеф, онда само желе да заплаше свједоке. У сваком случају, штета је учињена“, каже за „Спутњик“ Петронијевић, који је и бивши судија.

Он истиче да га је озбиљно изненадило саопштење Специјалног суда у којем се наводи да „немају коментар и да су информацију о свему добили из медија“.

Сада је све могуће, па чак и да суд привремено, или на дуже заустави рад. Што значи, да морају да се предузму озбиљне мјере; да се спроведе истрага у суду, а хитне морају да се предузму мјере за заштиту свједока“, нагласио је Петронијевић.

Он је напоменуо да самопроглашено Косово сигурно неће заштитити свједоке, као и да је суд у Хагу „косовки суд“, гдје су тужиоци Американци, и то они који су под контролом бивше америчке администрације.

„У ово сада би морале да се укључе и Уједињене нације тако што ће хитно да реагују и да посредством ЕУ и Еулекса осигурају свједоке и њихове породице“, наглашава Петронијевић.

Према његовом мишљењу, ако се испостави да су подаци аутентични, и Србија као и друге земље из региона, можда би требало да понуде помоћ у заштити свједока и њихових породица.

„Суд својим правилником није предвидио како да поступи у оваквим случајевима, што додатно компликује ствари“, додаје Петронијевић.

Он сумња да све има и политичку конотацију, с циљем да Приштина добије у времену, како би се сачекао исход предсједничких избора у Америци.