Најмање 33 особе погинуле су у пожарима који бјесне на подручју западне обале САД, од Калифорније на југу до државе Вашингтон на сјеверу.

Пожари букте у Калифорнији, Орегону и Вашингтону, а због пепела је знатно погоршан и квалитет ваздуха, преноси Глас Америке.

Спасилачке екипе, уз помоћ дресираних паса, обилазе угрожена подручја те три америчке државе, које су претрпјеле најтеже посљедице пожара.

Како се наводи, они су ангажовани у потрази за преживјелима и проналажењу тијела могућих жртава.

Најмање шест особа страдало је у Орегону, показују подаци локалне интернет странице, покренуте за информисање грађана усљед непогода које су узроковале ватрене стихије.

Гувернерка Кејт Браун рекла је да се десетине грађана воде као нестале широм три округа.

Тренутно је ситуација повољнија за ангажман ватрогасних екипа, пошто је након четири дана високих температура и јаког вјетра, током викенда температура почела да опада и вјетар да се смирује.

Нешто влажнији временски услови и ваздух који струји ка унутрашњости Тихог океана стварају услове за бољи учинак служби ангажованих у гашењу пожара.

Иначе, Сједињене Државе су новембра 2019. године почеле повлачење из Споразума о климатским промјенама, потписаном у Паризу, чија је сврха спречавање појаве глобалног загријавања, као и развој нових еколошких технологија у производњи и индустрији.