Кризни штаб за борбу против вируса корона у Србији донио је одлуку да би сви грађани Србије који бораве ван земље требало да се врате у земљу до петка у 18 часова.

Апелујемо на све грађане да се до краја ове недјеље врате у своју земљу јер ћемо након тога имати другачији режим за све који улазе у нашу земљу – изјавила је др Дарија Кисић Тепавчевић.

Према њеним ријечима, у наредним данима додатне мјере ће бити прецизиране и саопштене јавности.

Казала је и да су нове препоруке свих водећих здравственихг организација, препорука о 10 дана карантина по повратку из земље у којој је епидемиолошка ситуација неповољна.

– Неће се радити о карантину и самоизиолацији, већ о надзору који ће подразумевати одређене мере и активности како би се смањио пренос вируса и импортовање случајева из иностранства – казала је она.

Очекивало се да се на данашњој сједници донесе одлука о томе да ли ће држављани Србије, који су се вратили или се враћају с љетовања у Црној Гори и Хрватској, морати да иду у десетодневну самоизолацију.

На размишљање о таквом кораку Кризни штаб се одлучио када је почео полако да расте број новозаражених вирусом у Србији.

Како је претходно изјавио министар здравља Златибор Лончар то се повезује сповратком људи с љетовања у Црној Гори и Хрватској, гдје је протеклих недјеља изузетно неповољна епидемиолошка ситуација.

Замјеница директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчвић рекла је да највећи број земаља у Европи је биљежио рекордан пораст у броју случајева.

– Ту су све земље у окружењу, по учесталости обољевања је Црна Гора у односу на све земље у Европи. То напомињемо јер је велики број наших грађана у тим земљама – рекла је она.

Навела је да апелује на све грађане Србије који су у сускедним земљама да се врате у Србију, јер од петка у 18 часова ће ова земља имати другачији режим.

– Од тада уводимо надозор за све путнике који улазе у нашу земљу из тих земаља – рекла је она и додала да ће надзор трајати 10 дана.