У Средњошколском центру „Василије Острошки“ Соколац један ученик заражен је вирусом корона те је, у складу са предузимањем превентивних мјера и препорукама Института за јавно здравство РС и ресорних министарства, донесена одлука да се цијела једна група из тог одјељења упути у кућну изолацију. За њих ће се настава одвијати по истом принципу као пред крај прошле школске године, потврдио је директор ове образовне установе Мирослав Максимовић.

-Ради стабилности, веома је важно да дјеца из групе са зараженим учеником не излазе нигдје из куће. Највјероватније биће им уручено рјешење о карантину на одређен број дана. Уколико је још неко од дјеце био у контакту са зараженим учеником, обавезно је да се јави у Дом здравља. Апелујем на родитеље да поведу рачуна о одговорности њихове дјеце која су послата кући. Они ће све упуте о наставном програму и материјале добијати онлајн. Имаће прилику да прате градиво и уче код куће – појаснио је Максимовић.

Он је подсјетио да је раније потврђено присуство вируса корона код једне професорице и да је њено стање стабилно.

-Професорица је, по препознавању првих симптома, поступила одговорно и није улазила у учионице и држала наставу. Касније су сумње потврђене. У свакодневном смо контакту и она се осјећа добро. Без обзира на ове случајеве, ситуација у нашој школи може се оцијенити као стабилна – додао је Максимовић.

Директор соколачке средње школе каже да се ученици углавном придржавају епидемилошких мјера.

-У почетку је било изузетака, неки ученици нису носили маске у ходницима, па су добијали опомене. Уколико наставе неодговорно да се понашају, биће кажњени смањењем оцјене из владања. Тренутно правимо распоред дежурстава професора и биће им наложено да на то посебно обрате пажњу – казао је он.

Максимовић је нагласио да школа има довољне количине средстава за дезинфекцију, маски, као и да посједују бесконтактне топломјере.