Момчило Крајишник био је први председник Народне скупштине Републике Српске.

Био је један од оснивача Српске демократске странке (СДС) и уз Радована Караџића важио за једног од најутицајнијих политичара у Српској.

Рођен је 20. јануара 1945. године у Сарајеву. Завршио је студије и магистрирао на Економском факултету у Сарајеву.

ПОЛИТИЧКА КАРИЈЕРА

У политику се укључио у вишестраначком систему као финансијски директор радне организације у оквиру компаније ”Енергоинвест”. На изборима 1990. био је изабран за посланика на листи СДС, а одмах затим и за председника Народне скупштине БиХ. Био је председник Скупштине СР БиХ од 21. децембра 1990. до 7. априла 1992. године. На функцији ”спикера парламента” показао се као врло вешт, стрпљив и упоран парламентарац. Био је познат по дугим тактичким паузама, којим је често прекидао напету атмосферу и бурне полемике међу посланицима националних странака. И у вишенационалној јавности је стекао репутацију сталоженог и мирољубивог српског политичара.

Након вишеструке мајоризације од стране коалиције СДА-ХДЗ и демонстративног изласка српских посланика из Скупштине БиХ, Крајишник је 25. октобра 1991. изабран и за председника Скупштине српског народа БиХ. Исту функцију, убрзо преименовану у председник Народне скупштине РС, обављао је све до првих послератних избора 1996. године.

ГОСПОДИН НЕ

На изборима 1996. изабран је за српског члана Председништва БиХ на мандат од две године, а после 1998. деловао је као сенатор РС (члан Сената Републике Српске је био од 1996. године).

Уочи и током рата учествовао је у политичким и мировним преговорима, укључујући и преговоре у Дејтону 1995. године. Због непопустљивости пред међународним посредницима Ричард Холбрук , специјални амерички изасланик за Балкан, описивао га је именом ”Мистер Но” (Господин Не).

ХАПШЕЊЕ И ПРЕСУДА

Француски специјалци СФОР-а Крајишника су ухапсили у раним јутарњим сатима 30. априла 2000. године у кући на Палама и одвели у Хаг. Притворен је у затвору Међународног кривичног суда за бившу Југославију (Хашки трибунал). Иако никада није обављао неку извршну функцију, као члан Ратног председништва по функцији је оптужен за ратне злочине, етничко чишћење, геноцид и слично, које пред судом негирао. Године 2006. осуђен је на 20 година затвора. У односу на првостепену пресуду казна је умањена за седам година.Оглашен је кривим за истребљење, убиства, прогоне на политичкој, расној или верској основи, депортације и нечовечно поступање као и злочине против човечности, али не и за геноцид. После смрти Слободана Милошевића, био је највише рангирани политичар оптужен пред Хашким трибуналом.

Већину казне Крајишник је провео у затвору у Шевенингену, а остатак у Великој Британији. Након одлежане две трећине казне пуштен је на слободу 30. августа 2013. године. У Бањалуци и на Палама је дочекан са великим уважавањем, као један од твораца Републике Српске.