Фото: Соколац-срце Романије

Први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник преминуо је јутрос у Бањалуци у 75. години.

Из Универзитетског клиничког центра Републике Српске саопштено је да је Крајишник преминуо у 06.00 часова у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране, од посљедица инфекције вирусом корона.

Крајишник је хоспитализован на УКЦ са обостраном упалом плућа. Након вишедневне борбе, изгубио је битку са ковидом 19.

Руководство Универзитетског клиничког центра Републике Српске упутило је саучешће породици Крајишник.

Крајишник је рођен 20. јануара 1945. године у Сарајеву.

Завршио је студије и магистериј на Економском факултету у Сарајеву. У политику се укључио у вишестраначком систему, а био је један од оснивача Српске демократске странке.

На изборима 1990. изабран је за посланика, а затим и за предсједника Народне скупштине БиХ. Ту функцију је обављао од 21. децембра 1990. до 7. априла 1992. године.

Крајишник је 25. октобра 1991. изабран за предсједника Скупштине српског народа БиХ /касније Народне скупштине Републике Српске/. Ту функцију је обављао све до маја 1996. године.

На изборима 1996. године изабран је за првог српског члана Предсједништва дејтонске БиХ, а те године изабран је и за члана Сената Републике Српске Српске.

30. априла 2000. године припадници СФОР-а ухапсили су га у породичној кући на Палама и спровели у Хашки трибунал. Крајишник је 17. марта 2009. осуђен на 20 година затвора за злочине почињене током рата у БиХ. Након одслужене двије трећине казне, пуштен је на слободу 2013. године.

Био је предсједник Асоцијације Ствараоци Републике Српске.

Вријеме и мјесто сахране првог предсједника Скупштине Српске биће накнадно саопштени.