Први пут обиљежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ВИДЕО)

Положени вијенци на Спомен - обиљежје солунским добровољцима у Сокоцу

0

Полагањем вијенаца на Спомен – обиљежје солунским добровољцима, у Сокоцу је данас обиљежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе, у знак сјећања на 15. септембар 1918. године, када је српска војска извојевала једну од највећих побједа и одредила даљи ток рата, познат као – Пробој Солунског фронта.

Обиљежавање је организовала Градска управа Источно Сарајево, а градоначелник Ненад Вуковић је изразио задовољство поводом организације овог Дана који је историјски значајан за српски народ са обје стране ријеке Дрине, али и широм свијета и дијаспори.

– Поштујући договор предсједника Србије Александра Вучића и српског члана предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, одлучили смо да ове године по први пут обиљежимо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, у складу са мјерама поводом актуелне епидемиолошке ситуације нешто скромније и са мање званица. Није случајно што смо се опредијелили да то буде Соколац, јер се налазимо на важном Спомен – обиљежју солунским добровољцима и надам се да ћемо у наредним годинама бити у прилици да још масовније уз бројне догађаје културно – спортског типа организујемо помен на овај историјски догађај. По мом мишљењу, српски народ је неподијељен када су у питању слобода и национална застава, међутим, за српско јединство нисмо положили испит ни данас, ни у блиској прошлости, али ни послије Првог и Другог свјетског рата. Мислим да је то главна порука и прави одабир датума који ћемо прослављати, да се ипак превазиђу све политичке разлике, које нажалост имамо у Републици Српској и Србији и окупити се око националних питања на један јединствен начин – нагласио је Вуковић.

Замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ Алексеј Керестеџијанц који је присуствовао на данашњем обиљежавању је поред Споменика солунским добровољцима указао на значај овог датума за народ Руске Федерације.

– Руски војници су заједно са српском војском ратовали раме уз раме на Солунском фронту . Чињеница је, да је српска војска била приморана да се повлачи због ратних околности, али, уз настојање цара Николаја II, француским бродовима је стигла испомоћ. Српски официри и војници, њих 130.000 су били смјештени на острво Крф у Грчкој, гдје су се опорављали, али и са великим људским губицима, одлучним напором, пробили су Солунски фронт, ослободили Београд и 11. новембра 1918. је окончан Први свјетски рат – казао је Керестеџијанц.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је рекао да српско јединство засигурно постоји на Романији и да се у протеклих тридесет година интензивно радило на том аспекту.

– Одужили смо се свим генерацијама које су своје животе положили за одбрану српских држава, у балканским и свјетским ратовима, али и у протеклом одбрамбено – отаџбинском рату. Романија је мјесто гдје се сви срби, али и остали народи могу осјећати сигурно. Одавде можемо послати јасну поруку, а то је постојање српске слоге на Сарајевско – романијском простору. Изражавам велику захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу и српском члану предсједништва БиХ Милораду Додику који су покренули иницијативу да се успостави Дан српског јединства, слободе и националне заставе – казао је Бјелица.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца српских добровољаца 1912 – 1918. Соколац Бранимир Ђурковић је истакао да је овај Дан увијек представљао српско јединство и да је неправедно запостављен из школских уџбеника историје.

– За наше Удружење је ово увијек био Празник српског јединства, јер су се заједно на Солуну и иначе у Првом свјетском рату, борили српска војска и српски добровољци који су долазили из ових крајева али и других дијелова БиХ, Црне Горе и Хрватске. Ми смо томе посветили пажњу и прије отаџбинског рата, а споменик солунским добровољцима смо открили 2008. године. Удружење је наставило рад и његује традицију наших добровољаца којих је укупно 363 уписано на плочама овог споменика. Имамо још око двадесет добровољаца који нису уписани, јер је неопходно да се прикупи одређена документација. Требамо се угледати на наше претке, који су и у ратним околностима били јединствени у борби за ослобођење од Аустроугарске, Турске, Њемачке, па и ми би данас у миру могли бити сложнији него што јесмо, да сачувамо оно што имамо и што су нам преци оставили – додао је Ђурковић.

Вијенце на Споменик солунском добровољцу су данас положиле делегације Амбасаде Руске Федерације у БиХ, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, делегације Града Источно Сарајево, представници општина из састава Града, затим Организације и Удружења проистекла из одбрамбено – отаџбинског рата, Удружење потомака и поштовалаца српских добровољаца Соколац, као и Мото – клуб „Ноћни вукови“ из Сокоца.