Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање притвора осумњиченим за злочин против човјечности у Новосеоцима у општини Соколац 1992. године.

Притвор је предложен због могућности бјекства осумњичених и опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе, те вршити утицај на свједоке или саучеснике.

Истрага у предмету се интензивно наставља у правцу доношења тужилачке одлуке и подизања оптужнице, саопштено је из Тужилаштва.

Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ јуче су, поступајући по наредби Тужилаштва БиХ, у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, на Сокоцу и у Сарајеву ухапсили девет лица због сумње да су починила кривично дјело злочин против човјечности.

Ухапшени су бивши посланик СДС-а Милан Тупајић, ратни командир Полицијске станице Соколац Драган Обрадовић, те припадници Војске Републике Српске Миладин Гашовић, Јадранко Шука, Жељко Гашовић, Момир и Бранислав Кезуновић, док ће путем међународних правних механизама бити затражено изручење лица чији су иницијали К.Н. који тренутно борави у Канади.

Припадници СИПА су у наставку ове акције ухапсили и некадашњег командира Војне полиције Друге романијске моторизоване бригаде Војске Републике Српске Момчила Пајића и његовог замјеника Алексу Гордића због сумње да су починили ратни злочин у Новосеоцима код Сокоца.

Овим предметом је као осумњичени обухваћен и Радислав Крстић, који је осуђен у Хашком трибуналу.