На имању Борке Косорић у селу Читлуци код Сокоца ових дана процвјетала је јабука иако са грана није убран овогодишњи род.

Седамдесетпетогодишњи Рајко Бјековић, зет ове породице, рекао је Срни да се изненадио када је, помажући у обављању послова на имању Косорића, примијетио више групица цвијета јабуке у воћњаку у коме јабуке овогодишњег рода још нису обране.

Ни најстарији мјештани у овом селу не памте да јабуке цвјетају у септембру, али је устаљено мишљење код људи на Романији да цвјетање воћа у ово доба годне најављује јаку зиму – рекао је Бјековић.

Према његовим ријечима, на стаблу јабуке се појавило више групица цвјетова посебно у вишем дијелу крошње, који су исте величине као и прољећни.

Виши стручни сарадник за воћарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Соколац Драган Бејатовић рекао је Срни да је ријеч о ретровегетацији, појави да воће поново процвјета, најчешће у септембру у октобру.

Он наглашава да топло вријеме, карактеристично посљедњих година за ове мјесеце, као и присуство влаге доводе до ове појаве, нарочито код коштуњавог воћа.

Бејатовић тврди да се таква стабла исцрпљују и воћка „неприпремљена“ улази у зимски период, када и мањи мраз може проузроковати њено смрзавање.

Он је воћарима препоручио да обиђу своје насаде више пута током јесени и утврде да ли је присутна ретровегетација, како би се на вријеме реаговало, јер од обима појаве лисне масе зависе даље мјере које треба предузети.

-Ако је ретровегетација у мањој мјери присутна, препорука је да се прије кретања вегетације у прољеће обави интензивнија резидба, како би се воћка што прије опоравила од стреса и успоставила физиолошка равнотежа између раста и плодности –  препоручио је Бејатовић воћарима.

Он је нагласио да у случају јаког јесењег пролиставања, ту лисну масу треба орезати прије зиме, те воћку третирати дозвољеним средствима на бази бакра.

Бејатовић подсјећа да оваква стабла губе на кондицији и неспремно дочекују предстојећи мировање, што ће се одразити на почетак кретања вегетације у сљедећој години.