На Сокоцу је здравствено стање три лица позитивна на вирус корона у протекла 24 часа за сада стабилно – њихова клиничка слика је лакша и лијече се амбулантно, речено је Срни у соколачком Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“.

Директор Дома здравља Адријана Станар рекла је Срни да је епидемиолошка ситуација у овој локалној заједници за сада стабилна, да нема већих одступања и кластера, те да је углавном ријеч о спорадичним случајевима.

С обзиром на то да имамо и других респираторних инфекција узрокованих неким другим вирусима, сва лица која се појаве са специфичном симптоматологијом прво буду тестирана на ковид 19″, навела је Станарева.

Она је истакла да у Основној школи „Соколац“ нема потврђених позитивних на ковид 19, али да је 11 ученика ове установе под надзором и да је код четири ђака та мјера завршена.

Станарева је додала да има ученика са другим вирусним инфекцијама који се, ради предострожности, на вријеме изолују у складу са препорукама Института за јавно здравље Српске.

Она је подсјетила да је један ученик Средњошколског центра на Сокоцу код кога је недавно био потврђен вирус корона са лакшом симптоматологијом изашао из изолације, те да је и за 14 ђака који су са њим били у контакту здравствени надзор завршен.

Станарева је навела да су на Сокоцу тестиране укупно 362 особе, да здравствени надзор траје код укупно 40 и да је завршен код 327 лица.

Према њеним ријечима, укупан број позитивних на вирус корона је 85, опорављено је 69, а лијечи се 13 људи.

Она је рекла да су до сада у општини Соколац преминуле три особе позитивне на вирус корона, та да је једно лице било позитивно на серолошком тестирању, хоспитализовано и преминуло.