Орке, познате и као китови убице, напале су у последње две недеље четири једрилице на северној обале Шпаније, што је изазвало забринутост међу туристима.

У ноћи између понедељка и уторка, у размаку од само три сата, две једрилице су морале да затраже помоћ са обале након што су се китови, дугачки између седам и осам метара и тешке пет тона залетеле у труп брода.

У оба случаја орке су уништиле кормило па су једрилице на пучини чекале да их спасилачки бродови одвуку у луку, а оба напада догодила су се уз обалу Галиције, покрајине на северу Шпаније.

Како се наводи, први напад уследио је мало после поноћи када је рекреацијска једрилица „Амадеус“, с двоје Француза на њој, осетила снажне ударце и додаје да су у мраку орке зарањале, па ударале у једрилицу, осветљене светиљком једног од чланова посаде, показује видео који је објавила спасилачка служба.

Једрилица је била на путу из града Сантандера према Акоруњи, али након што јој је под силином удараца отказало кормило и морала је да прекине путовање и чека брод Црвеног крста који ју је одвукао у пристаниште оближњег места. Три сата касније спасилачка служба примила је нови позив, овај пут од двојице Шпанаца с једрилице „Урки 1“, која је пловила од места Финистере према Хихону.

„Примили смо њихов позив у 3:07х сати у ноћи. Рекли су нам да их је напало јато орки и да им је уништило кормило“, написала је спасилачка служба на Твитеру.

Додаје се да су прошле недеље још две једрилице у том крају доживеле сличну ситуацију, али да нико од посаде није повређен.

Британац који је са својом партнерком пловио једрилицом каже да је осетио ударац и да му је наједном отказало кормило, а да су затим видели две орке како пливају уз једрилицу.

„Помислио сам да је до судара дошло случајно, али онда су орке главама насрнуле на једрилицу“, наводи он.

Морски биолог Бфруно Дијаз каже да нема сазнања да орке нападају људе и додаје да је уобичајено да се орке виде у ово доба године у водама Галиције.

„Знамо да им је омиљена жртва црвена туна, а сада се орке следе према северу“, каже Дијаз и додаје да напади на бродове нису чести ни чудни.

Дијаз сматра да су се орке само забављале гурајући једрилице последњих дана.

„Вероватно су се играле, забављале науштрб посаде једрилица. Кормило се помера па због тога под морем изазива највише пажње. Оркама је зато оно најзанимљивије и најдоступније током те њихове забаве, која се заврши ломом кормила“, каже он.