Пред Општином Соколац су велики планови у погледу развоја туризма. У прилог томе говори и недавно усвојена Стратегија развоја Општине Соколац за период 2020-2030. Ту се указује на туризам као једну од привредних грана која ће бити покретач привредног развоја и планира се изградња туристичке инфраструктуре и супраструктуре.

Између осталих пројеката, на Равној Романији је у плану изградња етно села Соколовград, голф терена и стазе за нордијско скијање. Планирана је и изградња Градске куће у којој би био смјештен и музеј који би омогућио значајнији развој туризма утемељеног на културно-историјском насљеђу. У складу с уоченим интересом за боравак у камповима планирана је изградња камп насеља Брезјак са свом потребном инфраструктуром.

О овим и другим туристичким потенцијалима за еКапију говорила је Бранкица Башић, директор Туристичке организације Соколац.

ЕКАПИЈА: РЕЛАТИВНО СТЕ МЛАДА ОРГАНИЗАЦИЈА, ОСНОВАНА ПРИЈЕ СЕДАМ ГОДИНА. ШТА СУ БИЛИ ОСНОВНИ ПРАВЦИ ДЈЕЛОВАЊА У ТИМ ПРВИМ ГОДИНАМА ПОСТОЈАЊА?

– Туристичка организација Соколац је прије свега основана у циљу вршења послова развоја, очувања и заштите туристичких вриједности, те промоције и унапређења туризма на територији општине Соколац. У првим годинама рађено је на прикупљању неопходних информација на основу којих су стваране претпоставке за валоризацију туристичких ресусрса општине Соколац. Покренут је сајт соколацтуризам.нет и Фацебоок страница, постављена је туристичка сигнализација, промовисане су изворне вриједности општине, подстицане су активности на заштити културно-историјских споменика и њихово укључивање у туристичку понуду, спровођене су анкете у циљу утврђивања оцјене квалитета туристичке понуде на територији општине, промовисане све културне, спортске и умјетничке манифестације од значаја за развој туризма на овој општини, успостављена је сарадња са локалним удружењима и туристичким организацијама широм Републике Српске и сл.

ЕКАПИЈА: КОЛИКО СМЈЕШТАЈНИХ КАПАЦИТЕТА ТРЕНУТНО ИМА СОКОЛАЦ И КО СУ НАЈЧЕШЋЕ ТУРИСТИ У ВАШОЈ ОПШТИНИ?

– Сада имамо 107 лежајева у пет објеката, с тенденцијом повећања, будући да поједини власници угоститељских објеката планирају проширење својих смјештајних капацитета. Најчешћи посјетиоци су домаћи гости, тј. грађани Босне и Херцеговине, а затим из Републике Србије и Црне Горе.

ЕКАПИЈА: ДА ЛИ ЈЕ И НА КОЈИ НАЧИН ПАНДЕМИЈА ВИРУСА КОРОНА УТИЦАЛА НА РАЗВОЈ ТУРИЗМА У СОКОЦУ? ПЛАНИРАТЕ ЛИ ДОДАТНУ, УЗ РЕПУБЛИЧКУ, И НА НИВОУ ОПШТИНЕ ПОМОЋ ХОТЕЛИЈЕРИМА И УГОСТИТЕЉИМА?

– Туризам и угоститељство су међу привредним гранама које ће претрпјети највише штете због ситуација са корона вирусом на глобалном ниво, тако да ни Соколац није изузетак. У контакту смо са угоститељима и хотелијерима и дошли смо до поражавајућих података да су смјештајни капацитети попуњени само 20-30% у односу на претходну годину. Ово ће несумњиво утицати на успоравање развоја туризма на територији општине Соколац, али то нас не обесхрабрује на путу ка нашем циљу, да Соколац постане препознатљива и атрактивна туристичка дестинација. Локална заједница ће у складу са својим могућностима пружити подршку и помоћ свим привредним субјектима што свакако укључује и оне који се баве угоститељством и хотелијерством.

ЕКАПИЈА: ПРЕМА ВАШИМ ИСКУСТВИМА, КАКВИ СУ УТИСЦИ ОНИХ КОЈИ ПРВИ ПУТ ПОСЈЕТЕ СОКОЛАЦ? ШТА ИМ ОСТАВЉА НАЈЈАЧИ ДОЈАМ?

– Спој традиције и савремености је оно што чини соколачку општину атрактивном и јединственом у туристичкој понуди и што на прву оставља јак утисак на све посјетиоце. Очувана природа, свјеж планински ваздух, чисте планинске ријеке, богато културно-историјско насљеђе које чека да буде истражено, срдачност и гостољубивост нашег становништва су адути које истичу сви који посјете Соколац и због чега се како кажу радо враћају.

Љубитељи спортског и рекреативног туризма буду пријатно изненађени квалитетом наших спортских терена, уређеним и обиљеженим стазама за шетње, планинарење… То је и мотив одређеном броју спортиста, нарочито атлетичара да њихов избор за висинске припреме буде управо Соколац. Многи наши посјетиоци заљубили су се у традиционалну кухињу и врхунске специјалитете које нуде сви ресторани на подручју наше општине па то наводе као разлог зашто се враћају у наш град изнова и изнова.

ЕКАПИЈА: СОКОЛАЦ ИМА ПОТЕНЦИЈАЛА И У ВЈЕРСКОМ ТУРИЗМУ. ШТА СВЕ МОГУ ОБИЋИ ОНИ КОЈИ ДОЂУ КАДА ЈЕ РИЈЕЧ О ВЈЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА?

– На подручју Сокоца постоји велики број храмова, а неколико њих је саграђено на темељима храмова из 14. вијека, што говори о историји и култури народа који су насељавали ово подручје.

Заинтересованим посјетиоцима предлажем да обиђу Цркву Светог пророка Илије у Сокоцу (Романијску Лазарицу) која је грађена од 1876. до 1882. године. Порушена је 1941. приликом бомбардовања а њена обнова је морала сачекати до 1967. Затим Цркву Светих равноапостола цара Константина и царице Јелене – Манастир посвећен Пресветој Богородици у Кнежини. Саграђен је 1962. године на истом мјесту гдје је некад била саграђена црква од дрвеног материјала, док је пријашњи манастир био изграђен у XИВ вијеку, тачније 1371. године, код извора Кнежине. Градитељ манастира био је Андријаш, брат Краљевића Марка, који је тада подигао десет цркви, а једна од њих је временом претворена у Султан-Селимову џамију. Џамија се налази недалеко од манастира.

Фото: Б.Радоњић

Потом манастир Свете Тројице у Озерковићима у ком се налази икона Пресвете Богородице Јерусалимске и представља велики Божји благослов за ову светињу и све вјернике. Када говоримо о вјерском туризму немогуће је изоставити манастир Соколицу на Равној Романији. На зидовима храма, умјесто фрески, исписана су имена погинулих бораца са овог подручја, а до сада је уписано око 4.000 имена. Такође предлажем да се обиђе Спомен-црква Свете Петке која се налази унутар комплекса војничког гробља Мали Зејтинлик у Сокоцу. На овом гробљу сахрањено је око 1.000 бораца српске војске.

ЕКАПИЈА: ИМАТЕ ЛИ ТУРИСТИЧКУ САРАДЊУ СА СУСЈЕДНИМ ОПШТИНАМА И ГРАДОВИМА КАКО БИ СЕ УНАПРИЈЕДИЛА ТУРИСТИЧКА ПОНУДА?

– Туристичка организација Соколац је током свог рада остварила сарадњу са више туристичких организација на територији Републике Српске, а посебну сарадњу има са Туристичком организацијом Јахорина која дјелује на нивоу града Источно Сарајево и Туристичком организацијом општине Рогатица.

У циљу развоја туризма Сарајевско-романијске регије, недавно смо потписали Меморандум о сарадњи између партнера на пројекту “Ењоy Сарајево-Романија регион”, а пројекат проводи Туристичка организација Јахорина – Град Источно Сарајево, Градска развојна агенција Источно Сарајево (РАИС), Привредна комора Републике Српске( ПКРС), привредни субјекат Станишић Пале.

ЕКАПИЈА: СОКОЛАЦ ЈЕ ДОБИО И СВОЈ ЗВАНИЧНИ СУВЕНИР? КОЛИКО СТЕ ЗАДОВОЉНИ ИЗБОРОМ?

– Да, Општина Соколац је добила званичан сувенир. У питању је бронзини медаљон са мотивом Гласиначких колица, израђен од гипса у плитком рељефу, димензија 8 x 8 x 0,6 цм. Избор је пао на мотив Гласиначких колица као археолошког артефакта који је познат свјетској јавности и који уједно указује на континуитет насељености ових простора од праисторије до данас. На конкурсу се нашло пет изврсних радова, од три аутора. Комисија је имала тежак задатак, а њиховим коначним избором сам јако задовољна.

ЕКАПИЈА: ДА ЛИ СУ У ПЛАНУ ОДРЕЂЕНА УНАПРЕЂЕЊА ТУРИСТИЧКЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ И ДОДАТНИХ КАПАЦИТЕТА У СОКОЦУ?

– Општина Соколац има велике планове у погледу развоја туризма. У прилог овоме говори и недавно усвојена Стратегија развоја општине Соколац за период 2020-2030. Ту се указује на туризам као једну од привредних грана која ће бити покретач привредног развоја и планира се изградња туристичке инфраструктуре и супраструктуре. На Равној Романији је у плану изградња етно села “Соколовград”, голф терена и стазе за нордијско скијање. Планирана је и изградња Градске куће у којој би био смјештен и музеј који би омогућио значајнији развој туризма утемељеног на културно-историјском насљеђу.

Фото: Игор Симовић

У складу с уоченим интересом за боравак у камповима планирана је изградња камп насеља Брезјак са свом потребном инфраструктуром. Урађен је и пројекат за изградњу туристичког центра у парк шуми Талине, гдје је сем смјештајних капацитета предвиђено и прављење вјештачког језера. Шта ћемо од свега наведеног успјети реализовати не зависи само од нас већ и од кретања у области економије уопште. У сваком случају ми смо отворени за сарадњу и спремни за улазак у ове пројекте кроз јавно-приватно партнерство, а заинтересовани инвеститори су добро дошли.

ЕКАПИЈА: ГДЈЕ БИСТЕ ВОЉЕЛИ ДА ВИДИТЕ ТУРИСТИЧКУ ПОНУДУ СОКОЦА У НАРЕДНИХ ПЕТ ГОДИНА?

– У наредних пет година општину Соколац видим као препознатљиву туристичку дестинацију, конкурентну и атрактивну за инвестиције, која ствара радна мјеста и на одржив начин управља развојем на свом цјелокупном простору, његује културу квалитета, а својим гостима током цијеле године пружа гостољубивост, сигурност и јединствену разноврсност аутентичних садржаја и доживљаја.