Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић данас је уручио златне плакете деканима факултета чије је сједиште у Источном Сарајеву.

Свечаности је присуствовао и ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић.

Скупштина града Источно Сарајево, поводом славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског, усвојила је одлуку да факултете са сједиштем у Источном Сарајеву награди златним плакетама за изузетан допринос у научно-образовном процесу и развоју града.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. Др. Милан Кулић честитао је на одликовањима деканима факултета и истакао је да је Универзитет „жила куцавица“ града.

Кулић је рекао да је пријатно изненађен колико градоначелник Вуковић, предсједник Скупштине Лучић али и начелници општина, пажње посвећују овом Универзитету.

-Прије неколико дана обиљежили смо један изузетно важан датум, у питању је 14. септембар када смо прославили 28 година од оснивања Универзитета, јер је тог дана једна генерација храбрих али прије свега људи са визијом донијела одлуку о издвајању Универзитета односно факултета из Универзитета у Сарајеву и основала Универзитет у Источном Сарајеву- подсјетио је Кулић.

На питање новинара о оснивању студијског програма Медитеранска пољопривреда у Требињу Кулић је рекао да неће дозволити да дође до урушавања односно „парчања“ Универзитета у Источном Сарајеву и оснивању неких универзитета по другим локалним заједницама.

Декан Електротехничког факултет Божидар Поповић захвалио се на помоћи коју Град пружа факултетима као и на промоцији самог Електротехничког, Машинског као и Пољопривредног факултета.

-Ове године смо успјели да заједничким напором повећамо број студената, јер сматрам да је потребно уписивати што више студената на јавне факултете како би остали на подручју града Источног Сарајева, а тиме и у нашој Републици Српској– закључио је Поповић.

Предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да 17. септембра прослављена крсна слава Града али због познатих околности није било Свечане академије те да се овим састанком са ректором и деканима обиљежава почетак академске године.

-Ово је прилика да апострофирамо значај Универзитета у Источном Сарајеву, свих факултета који га чине и да је Универзитет институција која помаже опстанак и развој града- рекао је Лучић.

Лучић је нагласио да успјеси факултета служе за промоцију и већу видљивост града али и показују и огроман ентузијазам и жељу за развојем.

-Ја се надам да ћемо у наредном периоду бити у ситуацији да добијемо сједиште Ректората у Источном Сарајеву, да ћемо имати нове зграде за наше факултете који то још увијек немају, да ће наши студенти имати боље услове за студирање односно да ће у Источном Сарајеву бити изграђен студенстски дом како би се што више студената у њега смјестило и лакше студирало. У сваком случају Град Источно Сарејево и градска Управа остаће сигуран, поузда и вјеран партнер Универзитету– закључио је Лучић.