По узору на актуелну власт у Републици Српској и СНСД-овцима и ДНС-овцима на локалу закон је “задња рупа на свирали”. То је посебно очигледно у погледу поштовања позитивноправних прописа којима је регулисана област избора.

Упркос законским забранама, те негативним реакцијама јавности и невладиног сектора, увелико се по друштвеним мрежама спонзоришу објаве странака или појединаца из владајућих редова, без имало респекта или страха од санкција предвиђених законом.

Савез независних социјалдемократа из Источног Новог Сарајева на друштвеним мрежама непрестано спонзорише своју листу за одборнике и кандидате за начелника и градоначелника. Према информацијама нашег портала из извора унутар СНСД Источно Ново Сарајево њихова процјена је да је корист од недозвољеног оглашавања и спонзорисања много већа него што су износи запријећених казни, а пошто новца имају свјесно крше закон унапријед спремни да плате минорне новчане казне које се односе на овај вид злоупотребе изборног закона.

Други примјер спонзорисања или плаћања огласа прије почетка званичне предизборне кампање такође је из општине Источно Ново Сарајево, кандидата за одборника из Нешићевог, ДНС-овог табора. Логика је иста: “закони важе само за сиротињу” и “не могу нас накажњавати колико ми можемо наплаћати”.

Упућени у изборне прилике у Сарајевско-романијској регији тврде да су СНСД и ДНС ушли у овогодишње локалне изборе са толико финансијских средстава да морају започети са њиховим трошењем и прије озваничења кампање 15. октобра. Тврде и да је велики дио новца намијењен куповини бирача и да, како нам је речено, буквално “имају више пара него бирача за куповање.”

На наше питање одакле потиче новац наш извор каже да су то све јавна средства, односно паре грађана извучене из легалних токова на нелегалне начине.

Народним парама купује се демократско право народа… има ту до политичког и правног система, али има и до – народа!

ПРАВИЛНИК

о медијском представљању политичких субјеката у периоду од дана расписивања избора до дана одржавања избора

Члан 8.

(Плаћено политичко оглашавање)

(1) Плаћено политичко оглашавање дозвољено је у периоду од дана службеног почетка изборне кампање до почетка изборне шутње, односно у периоду 30 дана прије дана одржавања избора.”