Потупајући по налогу из Тужилаштва БиХ полицајци Сипе, БХ полиције, јутрос су, пронашли на подручју Угљевика Ивана Ђурића (49), рођеног у Бијељини, који је осумњичен за наводни злочин против човечности, потврђено нам је у Тужилаштву БиХ и Сипи.

– Ђурић је под истрагом Посебног одсека за ратне злочине и терети се да је за време широког и систематичног напада војске, полиције и паравојних формација, на цивилно становништво бошњачке и хрватске националности на ширем подручју Брчког, у својству припадника Интервентног вода полиције, поступао противно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних особа за време рата – кажу у Тужилаштву БиХ.

– Терети да је починио убиства и друга нечовечна дела сличне природе, над жртвама које су незаконито затворене и доведене у логор Лука у Брчком. Посебни одсек за ратне злочине прикупио је доказе који осумњиченог терете да је И директно и лично, употребом ватреног и хладног оружја, на суров начин, убио два затвореника, цивила бошњачке националности и једног цивила хрватске националности. Надаље, осумњичени се терети да је, заједно са Гораном Јелисићем, званим “Адолф” (процесуиран и осуђен у МКСЈ Хагу), као и другим особама, у више наврата тукао затворенике бошњачке, хрватске и албанске националности палицама, хладним оружјем као и за то посебно израђеним металним предметима, наносећи им трајне и тешке телесне и душевне повреде чинио мучења и злостављања затвореника, пљачкао и отимао новац и одећу, те чинио друга нечовечна дела и мучења на понижавајуће начине.

Тужилаштво БиХ ће да одлучи да ли ће, од Суда БиХ, да затражи одређивање притвора за Ђурића, кога су тешко оптужили и који још нема прилику да одговори на отпужбе.