Бити успјешан послодавац и менаџер подразумијева посједовање низа вјештина, од којих се значајан дио стиче високим образовањем. Висока школа за услужни бизнис (ВУБ) Соколац-Источно Сарајево од 2007. године образује управо такав кадар – предузетничког духа и пословне амбиције.

Како наводи Огњен Бакмаз, в.д. директора Високе школе за услужни бизнис, постати успјешан руководилац није једноставан процес, те захтјева много одрицања, рада на себи и личног образовања.

ЕКАПИЈА: ЗА КОЈЕ СВЕ БУДУЋЕ ПРОФЕСИЈЕ СЕ ВАШИ СТУДЕНТИ ОБРАЗУЈУ?

– Висока школа за услужни бизнис Соколац (ВУБ) у свом образовном процесу нуди студијске програме у трогодишњем и четворогодишњем трајању. Завршетком трогодишњих студијских програма студенти стичу академско звање дипломирани менаџер јавне управе, дипломирани менаџер безбједности, дипломирани менаџер предузетничке економије, дипломирани менаџер пословних финансија и дипломирани менаџер пословне информатике.

Четворогодишњи студијски програм на нашој високошколској установи студентима пружа могућности стицања звања дипломираног економисте – смјер предузетничка економија, затим дипломирани политиколог – смјер национална безбједност и дипломирани правник – смјер управни послови.

ЕКАПИЈА: ИМАТЕ ЛИ САРАДЊУ СА ДРУГИМ ВИСОКОШКЛОСКИМ УСТАНОВАМА КАКО У РС, БИХ ТАКО И У РЕГИОНУ И ИНОСТРАНСТВУ? КОЈЕ БИСТЕ ОД ТИХ САРАДЊИ ПОСЕБО ИЗДВОЈИЛИ И ЗАШТО?

– У протеклом временском периоду, од 2007. године па до данас, Висока школа за услужни бизнис у Сокоцу остварила је низ успјешних сарадњи са високошколским установама у Републици Српској, Босни и Херцеговини, региону и иностранству.

ВУБ има успјешну сарадњу са неколико образовних и научних институција из Републике Српске и БиХ, а посебно бих истакао сарадњу са Универзитетом у Источном Сарајеву, Универзитетом за пословни инжењеринг и менаџмент из Бањалуке и Високом школом за економију и информатику из Приједора.

Када је ријеч о међународној, односно прекограничној сарадњи, можемо се похвалити да усјешно сарађујемо са Велеучилиштем с правом јавности Балтазар Запрешић из Хрватске, Факултетом за економију и инжењерски менаџмент ФИМЕК Нови Сад, Привредном академијом Нови Сад, Факултетом за менаџмент (ФАМ) из Сремских Карловаца, Универзитетом ЕДУЦОНС и низом других високошколских установа.

Поносни смо на нашу сарадњу са Академијом наука из Пекинга, а наши студенти имали су прилику присуствовати предавању руководиоца докторских студија на поменутој Академији проф. др Џунг – Џи Баи, које је организовано на ВУБ-у. Инострану сарадњу остварили смо и са Рачунарским центром Јужног Федералног Универзитета Ростов из Русије. У оквиру поменуте сарадње проф. Лев Крукиер одржао је у нашој установи предавање на тему „Систем високог образовања у Русији“.

ЕКАПИЈА: ДА ОБРАЗОВАЊЕ НЕ БИ БИЛО „МРТВО СЛОВО НА ПАПИРУ“ ПОТРЕБНО ЈЕ УЗ ТЕОРЕТСКУ ИМАТИ И ПРАКТИЧНУ НАСТАВУ. ПРЕМА ВАШЕМ МИШЉЕЊУ, КАКО НА НАЈБОЉИ НАЧИН ИСКОМБИНОВАТИ ТА ДВА СЕГМЕНТА?

– Практичној настави и њеном значају у образовоном процесу појединца менаџмент школе дао је посебан акценат у протеклом периоду. Студентима је омогућено обављање студентске праксе у више државних и привредних субјеката у којима могу примјенити стечено теоријско знање са предавања.

Студенти, на препоруку ВУБ-а, склапају уговоре о обављању праксе са организацијама које имају потписану сарадњу са нама, а по завршетку исте пишу Извјештај о пракси. Поменути Извјештај обухвата опис задатака и дужности који су преузимани сваког дана проведеног на пракси.

Овакав начин рада наишао је на позитивне реакције код самих студената али и институција. Са овом праксом планирамо наставити и у предстојећем периоду, а неке од организација у којима студенти врше праксу су: Општина Соколац, Градска развојна агенција Источно Сарајево, Управа полиције Црне Горе, Респецт Сецуритy Подгорица, Интеа БХ Сарајево, Адвокатска канцеларија Булатовић Подгорица итд.

ЕКАПИЈА: КОЛИКО ЈЕ ФОРМАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ ВАЖНО ЗА УСПЈЕШНО ВОЂЕЊЕ ПОСЛА, КОМПАНИЈЕ?

– Образовање је важан дио сваке личности и улагање појединца у своје образовање пружа могућност стицање нових вјештина и знања која шире видике у свим сферама друштвеног живота. Постати успјешан руководилац није једноставан процес и он захтјева много одрицања, рада на себи и на личном образовању. Образовање је један од кључних фактора који доприноси успјешном вођењу посла или компаније.

ЕКАПИЈА: НА ВИСОКОЈ ШКОЛИ СЕ ЊЕГУЈЕ И УНАПРЕЂУЈЕ И НАУЧНИ РАД. ДА ЛИ ДАНАШЊИ ПРЕДУЗЕТНИЦИ И МЕНАЏЕРИ ИМАЈУ СЛУХА ЗА РИЈЕЧ СТРУКЕ И НАУКЕ?

– Висока школа за услужни бизнис омогућила је значајном броју професора наше школе да учествују на научним скуповима и конференцијама у земљи и окружењу. Овакав приступ доприноси квалитету образовног процеса у нашој институцији што посљедично доводи и до позитивног мишљења предузетника и менаџера о нашим кадровима.

ЕКАПИЈА: МОЖЕТЕ ЛИ НАМ ИСТАЋИ НЕКЕ ПРИМЈЕРЕ ГДЈЕ СУ ВАШИ БИВШИ СТУДЕНТИ ДАНАС УСПЈЕШНИ ПОСЛОВНИ ЉУДИ, МЕНАЏЕРИ, ДИРЕКТОРИ?

– Овом приликом не бих говорио о именима, али као високообразовна институција можемо се похвалити многим бившим студентима који се данас налазе на важним руководећим позицијама у различитим фирмама и институцијама. Према досадашњој евиденцији Удружења дипломираних студената ВУБ-а, Алумни, наши дипломирани студенти врше значајне политичке, менаџерске, предузетниче и друге руководеће функције.

ЕКАПИЈА: КОЈИ СУ НАРЕДНИ ПЛАНИРАНИ ПРОЈЕКТИ НА ВУБ-У? ДА ЛИ ЋЕ У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ БИТИ УВОЂЕЊА НОВИХ СМЈЕРОВА?

– У предстојећем периоду учествоваћемо у организацији ИX Међународне научне конференције о друштвеном и технолошком развоју – СТЕД 2020 која ће се одржати у Требињу. Пред нама је, у склопу редовних активности, организовање другог уписног рока за академску 2020/2021. годину, у којем планирамо уписати око 100 нових студената. Наша Комисија за осигурање квалитета, у сарадњи са представницима привреде, предложиће менаџменту школе увођење нових студијских програма са освртом на дефицитарна занимања.