Споразум су потписали начелник општине Маринко Божовић и декан Електротехничког факултета Божидар Поповић. Како је наведено у самом документу, сврха Споразума је да дефинише сарадњу између страна потписница у области научно-истраживачке, стручне и образовне дјелатности, на принципу обостраног интереса.

Начелник општине Маринко Божовић је истакао да се континуирано ради на унапређивању сарадње, како са Универзитетом у Источном Сарајеву, тако и са свим факултетима који су у његовом саставу.

– На нашим факултетима су запослени врхунски стручњаци и сарадња са њима мора бити константна. Много је области у којима једни другима можемо помоћи. Навешћу само једна од бројних примјера одличне сарадње наше локалне заједнице и Електротехничког факултета, а који се односи на ангажман асистената и професора овог факултета на изради нацрта елабората за замјену постојеће LED расвјетом. То је довело до уштеде електричне енергије на конту за јавну расвјету, односно манифестовало се смањењем трошкова електричне енргије за преко 50% на годишњем нивоу – навео је начелник Божовић.

Декан Електротехничког факултета УИС-а се захвалио, у име ове високошколске установе, начелнику Божовићу на досадашњој веома успјешној сарадњи и подршци коју локална заједница пружа факултету.

– Врло је важно истаћи да је први споразум о пословно-техничкој сарадњи са општином Источна Илиџа потписан 2012. године, а то је уједно и први споразум ове врсте који је наш факултет потписао са неком институцијом – истакао је декан Божидар Поповић.

Он је, такође, подсјетио да споразум који су до сада потписивали општина и факултет није декларативне природе, те да је у периоду његовог трајања реализован већи број мањих пројеката.

– Овом приликом бих издвојио подршку општине Источна Илиџа приликом организације Међународног стручног симпозијума „ИНФОТЕХ“ Јахорина, који ће се сљедеће године одржати 20. јубиларни пут. Такође, Општина је пружила подршку ЕТФ-у кроз пројекте за едукацију средњошколаца на курсевима из информационих технологија, суфинансирала дио пројеката које је наш факултет реализовао у протеклом периоду, а посебно смо захвални на помоћи у периоду пандемије корона вируса, када нам је додијељена заштитна опрема.”

Декан Поповић је, такође, похвалио активности општинског руководства на промоцији факултета током уписног периода, које су подржане и на Универзитету у Источном Сарајеву.