Фото: СРНА

На Сокоцу је осликан мурал са ликом некадашњег високог функционера БиХ и бивше Југославије и једног од најзаслужнијих грађана за развој ове општине Миланка Реновице, на новообновљеној фасади Ламеле у Улици Груја Новаковића.

Аутор мурала је Милан Милосављевић Дерокс из Београда.

Јоловић је рекао Срни да су на идеју о осликавању овог мурала дошли након што су “послушали глас народа” приликом раније постављена два мурала у овом мјесту, када је до изражаја дошла жеља људи да се на једном од објеката на Сокоцу нађе лик Реновице који је дао немјерљив допринос привредном развоју Сокоца, других општина на Сарајевско-романијске регије и тадашње БиХ.

“Најтеже је, каже народно искуство, бити успјешан, а вољен и поштован у свом мјесту. Само велики људу, као што је био Миланко Реновица, обједине све троје”, навео је Јоловић.

Он је истакао да Реновица, обављајући високе функције, никада није заборављао свој Соколац, иако је био окупиран држаним пословима, те да су његов “поглед”, брига и пажња увијек били усмјерени на то шта раде и како живе његови Сокочани.

Према његовим ријечима, из тог “погледа” израсле су кључне саобраћајнице, фабрике, угоститељски објекти и сам Соколац.

Јоловић је додао да је овај мурал само дио активности којим он и његови пријатељи желе изразити дубоку захвалност и очувати сјећање на великог човјека.

Сокочанин Миланко Реновица /1928-2013/ био је високи босанскохерцеговачки и југословенски функционер.

Реновица је био предсједник Извршног вијећа /Владе Социјалистичке Републике/СР/ БиХ од 1974. до 1982 , а предсједник Предсједништва СР БиХ од 1983. до 1985. године.

Функцију предсједника Предсједништва Централног комитета Савеза комуниста Југославије /СКЈ/ обављао је од 1986. до 1987, а на Тринаестом конгресу СКЈ 1986. изабран је за члана Централног комитета Савеза комуниста Југославије.

Политичку каријеру започео је као предсједник општине Соколац, директор дрвопрерађивачког комплекса “Романија”, те наставио пут успјешног привредника на челу Привредне коморе БиХ.

Распадом Југославије и почетком грађанског рата Реновица је остао уз своје Романијце, био савјетник првог предсједника Републике Српске и наставио тих породични живот у свом родном Сокоцу.

Један од најусјешнијих грађана Сокоца умро је у Прагу 2. новембра 2013. године и сахрањен у родном мјесту.