У склопу пројекта „ESMARTCITY“ који реализује Градска развојна агенција Источно Сарајево, у Сокоцу је данас на платоу код градске фонтане инсталирана паметна клупа, која поред тога што је лијепог изгледа има и напајање обновљивом енергијом путем соларних панела, те тако омогућава пуњење батерија на мобилним уређајима и кориштење бесплатног приступа интернету.

Директорица Градске развојне агенције Младенка Пандуревић је истакла да су клупе осим у нашем граду, постављене на шеталиштима у Палама и Источној Илиџи.

– Иноватор паметне клупе је фирма „Телемакс“ из Бања Луке, која једина има овакав производ за тржиште РС, па смо и на овај начин покушали да подржимо домаћу привреду и да то не буде производ из увоза. Вриједност паметне клупе је око 8.000 КМ, представља дио урбаног мобилијара и красиће предивни плато поред градске фонтане у Сокоцу. Наш план је да у наредном периоду, у свих шест општина у саставу Града поставимо сензоре за мјерење температуре, влажности и загађења ваздуха. Град Источно Сарајево је први ушао у заједницу паметних градова на нивоу Европе и ми као предприступна земља смо имали ту могућност реализације ових паметних идеја – додала је директорица Пандуревић.

Директор продаје из „Телемакса“ Никола Максимчук је нагласио да су у фирми сами осмислили идеју, дизајн и заштитили бренд паметне клупе.

– Соларни модул функционише по принципу да соларни панели сакупљају сунчеву а затим је претварају у електричну енергију, она се складишти у једној батерији која у крајњем ефекту пружа корисницима да пуне своје мобилнe телефонe, лаптопe, таблетe и електричнe тротинетe. Конкретно ова паметна клупа има четири усб улаза, два бесконтактна пуњача и бесплатан интернет. Она омогућава социјално окупљање гдје млади могу да долазе, друже се, а истовремено користе све позитивне ствари и услуге које им клупа омогућава – појаснио је Максимчук.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је захвалност Градској развојној агенцији која је препознала потребе локалних заједница Града Источно Сарајево.

– Тежимо сви новом времену, информационим технологијама, а најбољи показатељ за то је да је од прошле године у Средњошколском центру „Василије Острошки“ могуће уписати смијер информатичке гимназије. У фирмама се такође користе нови системи и програми за рад, по најновијим стандардима. Одлучили смо се за ову локацију због пројекта „Уређење Улице 9. јануар“, јер желимо да ова улица буде сређена и да буде достојна имена које носи –казао је начелник.