-Трећи талас пандемије изазване вирусом корона довео је до неповољне епидемиолошке ситуације, а и сама клиничка слика код пацијената заражених у овом периоду много је лошија него у претходна два таласа – оцијенила је директорица соколачког Дома здравља педијатар др Адријана Станар.

-Између првог и другог таласа имали смо дужи миран период без заражених, а клиничка сликa пацијената била је доста блажа. Међутим, миран период између другог и трећег таласа пандемије трајао је свега десетак дана. У посљедње вријеме број заражених драстично се повећао како у Републици Српској, тако и у Сокоцу. Поређења ради, на посљедњем тестирању које смо извршили, од девет тестираних шест особа је позитивно на ковид 19 – рекла је она.

Све наведено може се довести у везу са природом вируса, а у поређењу претходна два таласа пандемије са трећим, видљиве су и значајне промјене по питању преношења заразе.

-Прије се дешавало да први контакти заражене особе из породичног и радног окружења нису били обавезно позитивни на вирус корона. Међутим, сада имамо ситуацију да су на вирус корона позитивни породични, као и кластери у радном окружењу. Дакле, ради се о вирусу који је високо контагиозан, што није био случај у прва два таласа. Како мутира, из генрације у генерацију, вирус постаје све агресивнији. Нама, здравственим радницима, представља проблем и чињеница да је наступила сезона респираторних инфекција. Додатна, отежавајућа околност је и то да вирус корона прати слична симптоматологија као и код свих до сада познатих вируса. Иако постоје одређени симптоми који нам помажу при отклањању дилеме, неизбјежно и најсигурније је тестирање – појаснила је докторица Станар.

Од мјесеца марта до данашњег дана у Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац води се евиденција о броју заражених, тестираних и лица под здравственим надзором.

-Осврнућу се на статистику од мјесеца јуна односно од почетка другог таласа пандемије. Укупан број тестираних лица у датом периоду је 422. Тренутно се под здравственим надзором налази 70 особа, а ова мјера истекла је за 381 лице. Корона вирус до сада је потврђен код 102 особе. У овом тренутку на лијечењу се налази 17 лица, од тога њих троје је хоспитализовано и ван животне опсаности, а код осталих су испољене лакше и умјерене клиничке слике и лијече се у Дому здравља – наглашава директорица ове здравствене установе.

У надлежности соколачког Дома здравља је и провођење љекарског надзора над ученицима у школама.

-До сада је један ученик, који похађа Средњошколски центар „Василије Острошки“ био позитиван на ковид 19. Код њега је установљена лакша клиничка слика и већ се опоравио. Оно што је најважније јесте да у колективу односно групи која је са њим похађала наставу, нико од ученика није испољио симптоматологију – наглашава др Адријана Станар.

Према процјенама стручњака из области медицине, вирус мутира и креће се у агресивнијем смјеру, стога је директорица Дома здравља педијатар др Адријана Станар апеловала на становнике да се придржавају превентивних мјера заштите и препорука Института за јавно здравство Републике Српске. Она је подсјетила да једино имунизацијом и поштовањем свих превентивних мјера можемо спријечити трансмисију вируса кроз популацију док се не пронађе адекватан лијек.