Општински одбор Српске демократске странке Соколац одржао је јуче онлајн конференцију поводом завршетка петиције За нормално снабдјевање становника Сокоца електричном енергијом, путем које се суграђанима обратио предсједник ОО СДС и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Петицију су спроводили активисти ОО СДС Соколац, а за 25 дана, колико је петиција трајала, прикупљено је 2.256 потписа грађана који нису задовољни електроснабдјевањем у својим домаћинствима.

На онлајн конференцији још једном су предочени проблеми са којима се сусрећу становници општине Соколац када је елктроснабдјевање упитању. Дужи временски период постоје падови у напону електричном енергијом, тако да долази до великих кварова кућанских апарата у домаћинствима.

,,Један од највећих проблема са снабдијевањем електричном енергијом постоји у привреди.

У индустријској зони општине Соколац – Подроманија и Бјелосављевићи налазе се колективи који имају потребу за већом потрошњом струјом али због сталних прекида у снабдјевању електричном енергијом сусрећу се са већим трошковима приликом производних процеса.

Поменути пробелем одразио се на рад предузећа Романијапутеви, Штампарија Соколац, на дрвопрерађиваче и произвођаче пелета, на производњу намјештаја, као и на остале привредне субјекте који дјелују на овоме подручју.

Очигледно је да су далеководи Каљина и Унис у катастрогфалном стању.

Приликом првих сњежних падавина ове године 30 трафо станица остало је без напона, а преко 400 домаћинстава без струје. Радници Електродистрибуције Пале РЈ Соколац такође нису у захвалном положају, обзиром да у најгорим условима морају да дјелују хитно и на више локација, поготово у зимском периоду, када кроз сњежне намете и шуму морају да врше поправке. Питамо се зашто је то тако?

Такође, један од проблема са којим се сусреће становништво у ужем језгру града јесте јавна расвјета. У одређеним насељима све чешће престаје са радом, а ми са пуним правом сумњамо да се ради о намјерним покушајима в.д. управника ЕДБ Пале – РЈ Соколац да изрази своју моћ, због незадовољства грађана које апсолутно није упућено њему лично.

Обзиром да су на адресу руководства ЕД Пале више пута упућивани апели и дописи да се поменута ситуација што прије рјеши, а да је директор овог јавног предузећа на све то одговрио страначким скупом у једном угоститељском објекту у Сокоцу, на коме је поред дјела привредника био присутан и број некомпетентних лица, која су цјелокупну ситуацију искористили само за политичку промоцију, одлучили смо се да у рјешавање проблема укључимо грађане, као подршку. Кроз петицију смо људима дали шансу да искажу своје незадовољство, и да сви заједно пошаљемо поруку да желимо квалитетније електроснабдјевање.

Показало се да је незадовољство грађана велико. Наши активсти успјели су да обиђу око 30% територије наше општине, а број потписа од 2.256 за тај проценат није мали. На нашу адресу и даље свакодневно са терена стижу фотографије, поруке и позиви од људи који желе да се и њихов проблем види и чује. То су фотографије запуштених електроводова, оштећених и оборених стубова па тешко да неко може да посмисли да је тако нешто могуће у 21. вијеку. Такво стање код људи изазива страх за личном безбиједношћу као и за животиње које узгајају. Такође, у руралним подручјима, који су удаљени и по 30 километара од Сокоца, становници у зимском периоду и по пет дана немају струју, а да не говоримо о инсталисаним капацитетима који нису довољни ни за основне кућанске апарате. Људи су очајни, а на њихов вапај одговор ЕД Пале је увијек исти, нема довољно средстава!

ОО СДС Соколац ће Електродистрибуцији Пале упутити званични захтјев за хитно рјешавање приоритетних проблема електроснабдијевања, а комплетна документација са потписима петиције биће доступна свим заинтересованим медијима, које позивамо да посјете Соколац и сами се увјере са каквим проблемима се суочава становништво наше општине, наводи се у саопштењу ОО СДС Соколац.