Општина Соколац у посљедњих неколико дана биљежи пораст инфицираних становника вирусом корона и тренутна епидемиолошка ситуација забрињава у односу на претходни период. Комадант Штаба за ванредне ситуације и начелник општине Соколац Милован Бјелица је гостујући у емисији „Новости“ Инфо радија истакао да су 33 лица тестирана и њхови резултати се очекују до краја дана.

– Од почетка пандемије на подручју општине Соколац до сада је тестирано 468 лица, позитивних је 111, опоравило се њих 84. На лијечењу се налазе 24 особе, а број оних који су тренутно у изолацији је 104, док је из надзора изашло 387 лица. Према званичним информацијама Института за јавно здравство РС, преминуле су три особе од посљедица заразе вирусом корона – појаснио је Бјелица.

Према његовим ријечима, пет ученика Средњошколског центра „Василије Острошки“ се налази у изолацији, а у Основној школи „Соколац“ седам ученика. Прошле седмице, у Установи за предшколско васпитање и образовање, потврђен је позитиван случај вируса корона код једне од васпитачица. У петак је спроведена епидемиолошка анкета у обданишту, па су се доктори из ДЗ „Др Љубомир Ћеранић“ консултовали са специјалистом епидемиологије др Биљаном Мијовић, која је и редовни професор на Катедри за епидемиологију Медицинског Факултета у Фочи, као и Институтом за јавно здравство, те је одлучено да се група дјеце коју је водила васпитачица а која је позитивна на овај вирус изолује на седам дана.

– Јуче су извршена тестирања петнаесторо дјеце, која су била у контакту, сви су 2019. годиште и тестиране су двије васпитачице. Синоћ је тестирано још пет одраслих лица, док је једанаест лица тестирано у петак и суботу, тако да је укупан број лица за које очекујемо резултате 33 – казао је начелник.

Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић је дао сагласност да се у локалним заједницама у којима је дошло до значајног скока заражених вирусом корона уводе рестриктивније мјере.

– Ситуација ће се пратити сваки дан. Недавно је општински Штаб за ванредне ситуације донио одлуку да дозволи организовање музике уживо у локалима, међутим, ако се настави раст заражених вирусом корона, могуће је да ће мјера забране бити поново уведена.

Начелник Бјелица је позвао све суграђане, да буду савјесни, поштују све прописане мјере заштите, јер је кренула сезона крсних слава и да се оне обављају у најужем кругу породице, без великих окупљања.

Бранка Радоњић
Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.