У склопу изборне кампање за предстојеће локалне изборе у БиХ, који ће се одржати 15.новембра ове године, портал ,,Соколац-срце Романије“ планира да објави неколицину интервјуа са млађим кандидатима за одборнике у Скупштини општине Соколац.

Тим поводом, разговарали смо са Томиславом Тамбурићем, кандидатом Демократског народног савеза (ДНС), који се на листи ове политичке партије налази под редним бројем три.

ЗА ПОЧЕТАК РЕЦИТЕ НАМ ОД КАДА ПОСТОЈИ ОМЛАДИНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ДНС-СОКОЛАЦ И КАКВУ ФУНКЦИЈУ ВИ ОБАВЉАТЕ?

Омладинска организација ДНС-а Соколац, постоји од самог поновног формирања Општинског одбора прошле године. Идеја је да овај страначки орган заступа искључиво младе људе, уважава њихово мишљење и бори се за права и интересе младих. Циљ наше организације је да окупимо младе људе различитих струка, али свакако квалитетне, који су већ доприносили локалној заједници и оне који тек треба да се истакну у друштвеним активностима. Ја сам изабран за предсједника Омладинске организације и са задовољством сам прихватио ту функцију, али и велику обавезу.

ЗАШТО СТЕ БАШ ИЗАБРАЛИ ОВУ ПОЛИТИЧКУ ОПЦИЈУ?

Демократски Народни Савез постоји већ 20 година, међутим њега данас чине углавном нови млади људи, који су спремни да своју животну енергију пренесу на поље политичког дјеловања. Руководство реформисаног ДНС-а је најмлађе у Републици Српској и такво стање се пренијело и на наш Општински одбор. Нажалост, учешће младих у политици Сокоца је изузетно мало, а млади су политички маргинализовани у сопственим странкама гдје најчешће само испуњавају форму.

КАКО БИСТЕ ПРЕДСТАВИЛИ СЕБЕ, ЗА ОНЕ КОЈИ ВАС НЕ ПОЗНАЈУ?

Ја сам рођен у Сокоцу 1988. године. У Сокоцу сам провео цијели живот. Моји родитељи су одавде као и моји преци генерацијама уназад. Дијете сам из радничке породице као и већиниа мојих суграђана. Отац и мајка су се борили да нам обезбиједе услове за пристојан живот након несретног рата. Основну школу, а потом и Гимназију завршио сам у Сокоцу, успут тренирао кошарку. Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву завршио сам 2011. године стекавши звање професор историје. Од 2012. године запослен сам у ОШ „Соколац“. Наставио сам усавршавање у струци па сам 2015. године завршио постдипломске студије стекавши звање магистар историје.

Поред свега нисам занемарио кошарку. Отиснуо сам се у тренерске воде у клубу који сам основао заједно са својим пријатељима. Тренутно тренирам први тим КК „Соколац“ који се такмичи у Првој лиги Републике Српске. Најмлађи сам тренер на том ниову такмичења. Проглашен сам за најбољег тренера општине Соколац 2019. године.

Највећим личним успјехом сматрам оснивање породице. Отац сам једне дјевојчице, што ме у потпуности испуњава.

КАКО ВИДИТЕ И ОЦЈЕЊУЈЕТЕ КВАЛИТЕТ И УСЛОВЕ ЗА ЖИВОТ МЛАДИХ У ОПШТИНИ СОКОЛАЦ?

Стање није баш сјајно, недостаје много културних, забавних и образовних садржаја за младе. Оно што сматрам да највише недостаје младима је шанса да се практично остваре у оним пољима за које су се образовали. Први самостални кораци младог човјека су тешки. Ми као друштво морамо наћи начин да помогнемо тим младим људима да се остваре овдје и остану. Свједоци смо масовних одлазака, чак и у околне општине, што ме жалости.

Није ипак све тако црно, примјећујем да се млади људи буде. На овим изборима имате доста нових лица и то поздрављам, ма у којој странци били.

КАНДИДАТ СТЕ ЗА ОДБОРНИКА У СКУПШТИНИ ОПШТИНЕ. НА ЧЕМУ ЗАСНИВАТЕ ВАШ ПРОГРАМ?

Прије свега нашој општини је потребна нова енергија. На листи заједно са мном налазе се многи млади, животно и политички неистрошени. Та нова лица су стручњаци разних профила и прије свега одговорни и у својој средини цијењени људи. На листи имамо три магистра, инжењере грађевине, правнике, економисте, студенте и ученике. Имамо и вриједне, радне људе са стручним школама различитих профила. Имамо и нашег кандидата за начелника, приватника који је човјек са животним и пословним искуством.

Као прво, заједничким снагама желимо да зауставимо одлазак младих, тако што ћемо им омогућити боље услове за живот у нашем граду. Морамо да се окренемо сами себи, и (слободно могу рећи прије свега морамо) бити локал-патриоте. Не може Сарајево или Бањалука да буде испред нашег локалног интереса, без обзира на високу политику.

Ми ћемо се залагати за довођене инвеститора, сви добронамјерни су добродошли. Олакшаћемо им посао колико год је то могуће. Спортски и етно туризам је неискориштени бисер. Имамо изузетне услове за скоро све врсте спорта, од планинарења и бициклизма до дворанских спортова, терене на отвореном, стадион са одличном атлетском стазом. Услови постоје, али их требамо правилно искористи да привучемо туристе и сви од тога имамо користи.

Студентске стипендије морају да постоје, као и спортске. Само на тај начин се ствара здрава омладина. Помоћ породиљама, накнада за свако рођено дијете. Све је то могуће, само се треба добро организовати. Залажемо се и за урбанизацију, претварање главне улице у шеталиште и много тога.

ЗА КРАЈ ДА ЛИ ИМАТЕ НЕКУ ПОРУКУ СУГРАЂАНИМА?

Апелујем да се ујединимо око заједничког интереса, а то је Соколац. Нико га не може више вољети нити се о њему боље старати од нас самих. Ми смо мала заједница у којој се сви познајемо. Оно што је добро за моје комшије добро је и за мене. Тако морамо дјеловати, занемаривши ситне личне интересе и политичке свађе које не воде ничему. Само сви заједно ово мјесто можемо учинити бољим за живот. Ми из ДНС-а и ја лично смо отворени за све врсте договора које воде заједничком добру. Само уједињени око истог циља- Сокоца, можемо се надати бољитку.

Подржите младе људе, подржите ДНС и на крају подржите и мене. Ту сам да се борим за све Вас!

Рођен 17. децембра 1986. године у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршио у Сокоцу. Године 2011. дипломирао на Факултету за информатику и рачунарство, Универзитета Сингидунум у Београду, те стекао звање дипл.инжењер пословне информатике. Од 2012.године главни и одговорни уредник портала "Соколац-срце Романије".