Број суграђана позитивних на вирус корона нагло се повећава. Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ у Сокоцу правовремено реагује у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, те се свакодневно врше тестирања и идентификују контакти. У Источном Новом Сарајеву исти поступак проводи се једном недјељно. Због тога долази до велике разлике у бројкама, па је званичан податак да Источно Ново Сарајево закључно са 23.10.2020. год. има 62 позитивна лица, док је Соколац у том моменту имао 138 позитивних лица.

Чињеница је да из болнице „Србија“ враћају пацијенте који су упућени на хоспитализацију. Пацијент који је у понедјељак упућен у болницу, враћен је да би се извршило тестирање. Тестиран је и иако налаз није стигао у петак ујутру, због изузетно лошег здравственог стања упућујен је поново у болницу ,,Србија” у коју није тигао, јер је преминуо на путу. PCR резултат пост мортем био је негативан. Дакле, пацијенте враћају у општинске домове здравља, док умиру од других болести.

Директор болнице „Србија“ Небојша Шешлија је у телефонском разговору потврдио да је тренутно на лијечењу 28 пацијената у Ковид болници чији је капацитет 55 кревета. На питање зашто се пацијенти враћају у Дом здравља рекао је да то раде доктори и да не зна зашто, иако директор има право и обавезу вршити надзор над законитим радом свих запослених.

Из соколачког Дома здравља апелују на Општински штаб за ванредне ситуације да правовремено реагује опремањем Ковид амбуланте при Дому здравља, јер је очигледно да ће у наредном периоду радити огроман дио посла. Тренутно не постоји одговарајућа координација у здравственом систему.

Oпштински штаб за ванредне ситуације прати свакодневно ситуацију и доноси неопходне потребне мјере у циљу заштите становништва од заразних болести. Обавезно је поштовање епидемиолошких мјера: ношење маске, одржавање физичке дистанце, дезинфекција и др. Комунална полиција општине Соколац у сарадњи са Полицијском станицом Соколац појачано ће вршити контролу и надзор над спровођењем ових мјера.

Начелник општине Соколац
Милован Бјелица