У мају мјесецу ове године представници Фондације “Мозаик” потписали су четворогодишњи меморандум са општином Соколац којим је успостављена Омладинска банка Соколац. Њено функционисање подразумјева да млади, који желе имплементирати одређену пословну идеју, имају на располагању почетни фонд за реализацију пројеката који су од значаја за локалну заједницу.

Током првог позива највише освојених гласова на платформи „Лонац“ имао је пројекат „Туристичка сигнализација“. Протеклих дана пројектни тим, који чине Милица Вуковић, Ана Копривица и Дејана Зечевић, реализовао је завршне активности.

Координатор, Милица Вуковић истакла је да је почетна идеја била развој и унапријеђење археолошког туризама.

– Након што је изабран извођач радова и прикупљена сва потребна документација, укључујући и дозволу за кориштење логоа УНЕСЦО-а, почело је постављање туристичких путоказа. Уз помоћ волонтера, ЈУ Туристичке организације „Соколац“ и ЈКП „Соколац“ ископани су темељи и саливен је бетон, те су постављени стубови носачи. Услиједило је постављање информативних и путоказних туристичких табли. Изглед и начин постављања су дефинисани правилником, као и облик и величина табли. Натписи на таблама су исписани на српском и енглеском језику како би били разумљиви и приступачни туристима. Захваљујући овим путоказима туристи и посјетиоци наше општине моћи ће једноставно да пронађу ове споменике културе и чувена археолошка налазишта, истакла је она.

Она је подсјетила да је ријеч о локалитетима Гласиначко и Лубурић поље, на којима је пронађен значајан археолошки материјал.

– Иако се налазе поред магистралних путева, ова мјеста су била непозната широј јавности. Ово је први пут да су означена, што ће, надамо се, допринијети њиховом лакшем проналаску и оријентацији заинтересованих за овај вид туризма. Локалитети су приступачни, а постављење пет табли од којих су три информативне и двије путоказне, потенцијалним туристима пружа лакши начин информисања и сналажења, рекла је координатор Вуковић.

Укупна вриједност пројекта износила је 2.700 КМ. Учешће Фондације „Мозаик“ износило је 1.500 КМ, а остала средства за реализацију пројекта „Туристичка сигнализација“ обезбиједила је локална заједница.

Учесници пројекта изразили су наду да ово неће бити крај улагањима у специфичну грану туризма, као шро је археолошки, с обзиром на то да је за његов развој потебно константно улагање у очување и промоцију.

Гласинац је познат по чувеној Гласиначкој култури и Гласиначким колицима, градинским насељима, бројним некрополама и осталим споменицима прошлости који датирају још из периода прије нове ере.

Стећци у Лубурић пољу су комплекс сачињен од двије цјелине. Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО), 2016. године уписала их је на Листу свјетске баштине, а представљају непокретно културно добро Републике Српске.

Бојана Марковић
Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.