Прослављени српски и свјетски редитељ Емир Кустурица истакао је да је упокојени митрополит Амфилохије највећи дио живота провео радећи на небеским пословима.

– Упокојио се митрополит Амфилохије Радовић и сигурно почива у миру. Отац и мајка су му дали име Ристо мислећи на Христа. То је, у ствари, било његово право име и када такав човјек иза себе остави велико дјело, то значи да је највећи дио живота провео радећи на небеским пословима.

Само што се Амфилохије Христо Радовић није, као ни његови имењак из Назерета, лишавао земаљских послова. Речено је: “Дајте цару царево, а Богу Божије”. Наш митрополит, посвећен вјерском раду, одужио се и Богу и народу препуштајући политику онима који су за то одређени – нагласио је Кустурица.

Он је додао да је митрополит Амфилохије схватао да, када је расчовјечење на дјелу, а код нас је то постала вјековна пракса, нема право да само гледа, да му није дато да ћути и не дјелује.

– Вратио је наду народу који је укљештен међу свјетовима и недјелима сународника стајао на ивици амбиса. Дјеловао је попут муње небеске када је осјетио да су се на ваги клатила социјална и вјерска, дакле људска права. Спасавао је нашу културу – навео је прослављени свјетски и српски редитељ поводом упокојења митрополита Амфилохија.

– Могао је његов живот да изгледа друкчије као што је прва Хришћанска црква могла да избјегне прогон римских царева, али на срећу већ тада је изабран пут жртвовања. Као што је Христ умјесто пристанка да му кип стоји крај осталих божанстава у римској републици прихватио путеве жртвовања, тако је митрополит излазио на црту свим типовима који су угрожавали достојанство – нагласио је Кустурица.

Он је оцијенио да митрополит Амфилохије није био само борац за православну вјеру, већ је био већи борац за једнакост, братство, и слободу и грађанско дрштво, него они који су то извикивали за плату и вјеру у вјечну садашњост.

Његов мудри поглед гледао је даље него што је видио његов народ, зато је и наш пут одређен смјеровима који су, захваљујући митрополиту, пред нама видљиво исцртани – закључио је Кустурица.