Здравље плућа никада није било важније него у пандемији коронавируса. Овај виталан орган може се заштитити од болести и правилном исхраном – намирницима које садрже витамине који су јако важни за плућа.

Сир, орашасти плодови и лиснато поврц́е могу да буду од велике помоћи у борби против плућних болести – од астме и емфизема до прехладе.

Британска студија при којој је проучавано 6.000 дневника исхране испитаника, открила је да су учесници са ниским садржајем витамина А, Е и Д имали више респираторних проблема, чак и када су узети у обзир други фактори попут тежине и пушења.

Верује се да витамин А који се налази у пуномасном млеку и сиру, шаргарепи и тамнозеленом лиснатом поврћу, као и витамин Е, који се налази у биљним уљима, орашастим плодовима и семенима, подстичу имуни систем.

Међутим, још један витамин важан за имунитет – витамин Д – најчешће је могуће надокнатити једино путем суплемената.

Водећи аутор истраживања, професор Адриан Мартин са Универзитета краљице Марије у Лондону, рекао је да су неке студије указале да су “људи са нижим нивоом витамина Д можда подложнији коронавирусу”.

Др Сузана Алмосави, из Школе за јавно здравље на Империјал колеџу у Лондон, додала је:

“Знамо да је добра исхрана у основи доброг здравља. Првенствено, наша откриц́а истичу важност свеукупне исхране и потребе за постизањем одговарајуц́ег уноса витамина као што су А и Е из хране. Међутим, у случају витамина Д, оно што добијамо из исхране није довољно да обезбеди адекватан ниво који би удовољио захтевима организма”.

Научник Шејн Меколиф, који води ННЕдПро центар за исхрану, коментарисао је ово истраживање.

“С обзиром на наше знање о степену недостатка витамина Д у популацији, уравнотежено са ниским трошковима и малим ризиком од нежељених ефеката, чини се разумним саветовати узимање суплемената, посебно онима који имају највећу вероватноћу да пате од мањка витамина Д”.