Фото: Зоран Јевтић / Курир

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије био је близак рођак некадашње прве даме Савезне Републике Југославије Зорице Радовић.

Амфилохије Радовић је био рођени стриц прве супруге некадашњег председника СРЈ и премијера Србије Војислава Коштунице. Зорица је рођена у Београду, где је провела цео радни век, а њен отац Милош је пореклом од Радовића из Мораче.

Зорица Радовић је била докторка правних наука и виши научни саветник. Више од 25 година радила је у Институту за упоредно право, а до одласка у пензију и у Институту за европске студије.

У академској и научној јавности је важила за изузетног стручњака компаративног уставног права чији правни коментари и научна тумачења различитих уставних норми и других прописа су оставили посебан печат у њеној каријери. Иза ње су остали и бројни научни радови из области федерализма, регионализма, страначког система и мањинских права.

Преминула је 2015. године након краће болести. Имала је 66 година. Са Војиславом Коштуницом је била 28 година у браку.

Опело на Новом гробљу служио је управо њен стриц Амфилохије Радовић.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије преминуо је јутрос у 82. години у клиничком центру Црне Горе након скоро месец дана борбе са корона вирусом.