У Њемачкој расте нервоза и љутња, угоститељи се боје за егзистенцију, организатори концерата и сличних догађаја данима исказују бунт, умјетници су запањени, а у спорту се говори о катастрофи.

Њемачки предузетници упозоравају на “смртни ударац” за 10.000 мањих фирми и самосталних предузећа.

Према истраживању листа “Дер Спиегел”, више од 62 одсто људи у Њемачкој сматра затварањем нужним. Али истовремено се многи не слажу са конкретним мјерама. Све је повезано и са контрадикторним изјавама и информацијама о мјестима заразе у посљедњих неколико недјеља, пише Дојче Веле.

Гдје се људи заражавају у Њемачкој?

До већине актуелних инфекција у Њемачкој дошло је на приватним дружењима. Према наводима Института Роберт Кох (РКИ) (од 27. октобра), приватне журке су најчешћа мјеста заразе. Такође, велико и тренутно растуће подручје инфекција чине старачки домови, а затим радна мјеста. Стопа заразе много је мања на мјестима која су у вези са слободним временом, а управо су она сада јако погођено затварањем, преноси Блиц жена.

Број инфекција у здравственим установама релативно је мали, али и тај број у посљедње вријеме знатно расте. Слично је са школама, вртићима или избјегличким домовима. Ресторани, хотели и пансиони имају врло мали удио у заразама у Њемачкој, а новим су мјерама најтеже погођени.

Ризик од заразе у јавном превозу још мањи. Али, то би могло бити и због наглог пада броја путника у аутобусима и возовима. Велики дио зараза се догађа на мјестима која РКИ не дефинише детаљније и сажима под рубрику “остало”.

Школе и вртићи остају отворени

Владе Немачке и Француске одлучиле су да школе и вртићи остану отворени, упркос ограничењима у јавном животу. То се, између осталог, оправдава посебном важношћу образовања за друштво.

Ако се погледају само чисте бројке, чини се да је одлука разумна. Чак и ако школе и вртићи играју одређену улогу у процесу заразе, њихова улога је мала. Према подацима РКИ-а, у само неколико случајева су забилиежена избијања епидемије у образовним установама.

Слично је и у другим земљама: у Ирској су школе одговорне за избијање корона вируса у нешто мање од 7 одсто случајева, а у Шпанији је то 6 одсто. Млађи људи мање су погођени вирусом него старији људи: удио људи до 18 година међу зараженима у Европи у августу био је мањи од пет одсто.

На питање ДW-а о преосталих 75 одсто инфекција у Њемачкој, РКИ признаје: “Заправо немамо више података.” Ни Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) није на захтев ДW-а био у стању да пружи било какве податке о мјестима заразе.

То значи да три четвртине инфекција у Њемачкој нису документоване.

Са друге стране, непостојање поузданих и потпуних информација отежава прецизан одговор на пандемију – и то не само у Њемачкој.

Подаци из других земаља показују сличне трендове какве је до сада забиљежио и Роберт Кох Институт. Студије у Јужној Кореји такође виде домаћинства као средиште процеса заразе, гдје је “шест пута већа вјероватноћа да особа буде заражена САРС-ом ЦоВ-2 него другим блиским контактима”. А једна кинеска студија удио приватних виђања у ширењу инфекције.